Замість цукерки чи тістечка – скибочка дині. Солодка, смачна, ще й корисна. Про те, як на Одещині вирощують смачні дині без мінеральних добрив, чи існують несолодкі сорти та як обрати стиглий плід, читайте у матеріалі Коротко про.
Круглі, овальні, циліндричні
Плід потрапив до нас з далекої Африки. Аж дотепер на Африканському континенті ростуть дикі форми цієї баштанної культури. До речі, хоч і дрібні, але солодкі та смачні. Достеменно невідомо, коли ж вперше люди почали цілеспрямовано вирощувати дині. Настінні малюнки та насіння, знайдені в єгипетських гробницях, свідчать про те, що плоди вирощували в Єгипті щонайменше 4000 років тому. Стародавні єгиптяни цінували диню, навіть приносили її у дар богам.
З часом ягоду розсмакували на інших континентах. Дині бувають різних розмірів і форм: круглі, овальні, циліндричні. М’якоть - помаранчевого, жовтого, біло-зеленуватого кольорів. Цінують диню за її солодкий, аж медовий смак. Цей плід – наче десерт. Хоча серед чималої кількості сортів дині є і несолодкі. Наприклад, «зміїна» диня, трохи схожа на довгий тонкий огірок. Її світла м’якоть освіжає і зовсім не солодка. Сорт "Дудайма" також має більш прісну м’якоть, такі сорти краще використовувати в салатах.
Українці більш консервативні у смаках: надаємо перевагу солодким диням. Їх вирощують у південних областях країни. До війни найбільші баштанні поля були на Херсонщині. Зараз там немає кому вирощувати ані кавуни, ані дині: майже всі фермери роз'їхалися із Херсонської області. Тому за вирощування баштанних у промислових обсягах взялися аграрії з інших областей. Так, фермерське господарство «Сім-Агроюг», що на Одещині, цього року вирощує дині на 3 гектарах.
- Маємо досвід минулого року, а раніше не сіяли, - розповідає Коротко про керівник ФГ «Сім-Агроюг» Сергій Бодя. - Торік був шалений попит і гарні відгуки. Але дині ми посіяли мало, тому її ледве було достатньо для нашого містечка Арциз. Вирощуємо наші баштанні без добрив і зрошення. Так, врожай був як мінімум втричі менший, аніж у інших фермерів. Але це ми розуміли, та нам важливо було отримати врожай корисних і смачних ягід.
Узагалі диня – примхлива культура. Фермери зізнаються, що кавун виростити легше. Диня потребує особливої уваги до захисту від хвороб, шкідників. Для гарного й солодкого врожаю потрібен тривалий, жаркий і сухий період вегетації. Висіювати диню краще на супіщаних, слабо лужних ґрунтах.
Якщо вирощувати диню в іншому регіоні, то я раджу вибрати сонячну ділянку, тому що культура родом з пустелі, - пояснює Сергій Бодя. – І якраз накопичення тієї її солодкості залежить від великої кількості сонячних променів. Важливо, щоб на ділянці не було високо розташованих ґрунтових вод та солонців. А ось, як я вже сказав, сонце і ще вітер дуже важливі.
А взагалі фермер впевнений, що дині краще вирощувати без додаткових мінеральних добрив. Каже, не треба заважати рослині розвивати свій потенціал. І тоді земелька потішить городника солодкою та корисною ягодою.
Багато вітамінів, мало калорій
Більшість людей сприймають диню як десерт. Але цей плід ще й надзвичайно корисний. Хоч кількість вітамінів та мінералів залежить від сорту, м’якоть усіх цих ягід буквально наповнена антиоксидантами, які допомагають поглинати і виводити з організму шкідливі сполуки. Також у дині є:
- провітамін А
- вітамін С
- вітамін К
- вітамін Е
- провітаміни групи В
- фолієва кислота
- натрій
- магній
- калій
І всього близько 40 калорій у сто грамах! Дійсно, ідеальний десерт для тих, хто хоче схуднути. До речі, про дієту. Лікарі якраз радять людям, які дотримуються правильного харчування, додати у своє меню диню. М’якоть ягоди волокниста, гальмує почуття голоду на довгий час. До того ж не викликає здуття живота, як інші продукти, що містять занадто багато клітковини. А ще диня:
- допомагає знизити артеріальний тиск,
- містить поживні речовини, життєво важливі для здоров’я кісток,
- знижує рівень цукру в крові,
- багата електролітами та водою,
- підтримує здоров’я шкіри завдяки високому вмісту вітаміна С,
- зміцнює імунітет. Так, і тут свою роботу виконує всюдисущий вітамін С,
- сприяє травленню,
- підтримує здоров'я очей (містить два потужних антиоксиданти, лютеїн і зеаксантин, які запобігають розвитку вікової втрати зору).
А ще диня містить компоненти, які заспокоюють нерви і зменшують неспокій.
Тому зараз, у сезон баштанних, саме час поласувати динею. Для здорової людини на день достатньо з’їсти 300-400 грамів дині. А ось тим, хто має проблеми зі шлунком та кишківником, треба починати з невеличкої скибочки і дослухатися до свого організму.
Як обрати стиглу диню?
Спочатку понюхайте плід. У стиглої дині приємний солодкий аромат. Уважно огляньте. Якісна диня має рівномірний колір, чітку сіточку (у деяких сортів), пружну шкірку. Якщо є зелені чи коричневі плями – не купуйте, тому що плід недостиглий або перестиглий.
Також можна злегка постукати по дині. Стиглий плід видаватиме глухий звук.
Як вживати диню?
Найкраще – у свіжому вигляді. Але якщо хочеться чогось більш креативного, то:
- можна додати шматки дині прямісінько до овочевого салату,
- змішати з сиром фета, свіжою м’ятою та оливковою олією для солоно-солодкої заправки до салату,
- загорнути у шматочки тонко нарізаного в’яленого м’яса, хамону,
- перетворити на смузі чи пюре,
- нанизати на шпажки з мінікульками моцарели та свіжим листям базиліка.