Факт. Традиційні та нетрадиційні методи лікування застуди - як впоратися з нею в домашніх умовах

Домашні методи терапії, які мають найбільшу популярність.

Будь-яка застуда - це неприємний стан, який завдає великого дискомфорту і вимагає, як правило, симптоматичного лікування. Більшість людей воліє по можливості лікуватися вдома, а не звертатися до лікаря. Зрозуміло, краще відвідати фахівця та отримати точне призначення, але, враховуючи загальну зайнятість та небажання випадати зі звичного ритму життя, домашні методи терапії користуються великою популярністю. При цьому навіть їх можна умовно поділити на традиційні та народні. Так, до традиційних відносяться всім відомі ібупрофени, ацетилсаліцилова кислота, парацетамол. Ці препарати не впливають безпосередньо на віруси, але допомагають відновити нормальне самопочуття та швидше одужати. Народні методи в основному зводяться до прийому лікарських трав та низки умовних фізіотерапевтичних процедур на кшталт прогрівань.

Які є традиційні методи

До методів, які визнає офіційна медицина, можна віднести:

  1. застосування жарознижувальних – вони необхідні організму, щоб відновити температурний баланс та порушений загальний стан;
  2. використання інтерферонів – лікарі призначають їх, щоб покращити боротьбу імунної системи з вірусами;
  3. застосування симптоматичних засобів - наприклад, активно використовуються судинозвужувальні, які відновлюють вільне носове дихання;
  4. застосування вітаміну С - він не тільки посилює резистентність, але і знижує проникність судин, щоб зменшити закладеність носа та ринорею.

Ці методи дозволяють впливати на причину хвороби та швидко нормалізувати своє самопочуття. Однак, якщо ви не хочете використовувати медикаменти, є низка народних засобів, які все ще можуть бути корисними.

Які народні методи ще не втратили актуальності

Насамперед варто згадати про загальнозміцнюючі способи:

  1. Рясне пиття. Якщо під час хвороби пити багато води, це знижує рівень інтоксикації. Це відбувається завдяки інтенсивній роботі нирок.
  2. Провітрювання. Так можна вплинути на застуду опосередковано. По-перше, регулярне провітрювання приміщень дозволяє фізично видалити з кімнати вірус. По-друге, в умовах порушеного носового дихання воно забезпечує постійний приплив кисню.
  3. Забезпечення спокою. Щоб організм не витрачав енергію на фізичну активність, необхідно забезпечити хворому спокій.

Також популярністю користується застосування лікарських трав – ехінацеї, прополісу. Вони мають протизапальний ефект, що дозволяє досягти аналогічного ефекту, як і від застосування жарознижуючих. Однак пам'ятайте — за високої чи тривалої температури вони не допоможуть. Необхідно звертатися до лікаря, якщо клінічна картина посилюється.