У Києві продадуть з молотка Ocean Plaza, готель "Україна" та ще низку об'єктів

На цей раз торги пройдуть на сайті держзакупівель.

В Україні цього року стартує програма "Велика приватизація - 2024", і вже оголошено перші п'ять об'єктів, які будуть виставлені на продаж. Про це повідомив голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів Данило Гетьманцев у своєму телеграм-каналі.

За його словами, першим об'єктом стане готель "Україна" на Майдані Незалежності. Аукціон запланований на 18 вересня, а стартова ціна становитиме 1,05 млрд грн. Наступним об'єктом стане найбільший виробник титанових руд "Об'єднана гірничо-хімічна компанія". Аукціон призначено на 9 жовтня, стартова ціна – 3,9 млрд грн.

– Кошти від продажу перших двох об'єктів надійдуть до державного бюджету України, а від решти трьох – до Фонду ліквідації наслідків збройної агресії, – повідомив Гетьманцев.

Представник влади також зазначив, що три об'єкти, що залишилися, включають активи, що належали підсанкційним особам, які за рішенням ВАКС були передані у власність держави:

Гетьманцев наголосив, що раніше історії "великої приватизації" часто супроводжувалися гучними звинуваченнями в корупції, пов'язаними з ціною, умовами продажу та вимогами до інвестора. Цього разу влада вирішила провести продажі онлайн на платформі "Прозорро.Продажі".

- Це дозволить охочим контролювати процес і, сподіваюся, зміцнить довіру до результату, - висловив він надію. На його думку, держава має вийти з усіх активів, які не мають стратегічного значення, і зосередитися на тих, що відіграють ключову роль для економіки та безпеки Україна водночас має скоротитися кормова база для корупції, – зазначив голова Комітету Ради.

Він пояснив, що націоналізовані активи не повинні залишатися під керуванням тимчасових державних менеджерів на роки. Необхідно якнайшвидше знаходити нових власників, які зможуть запобігти зменшенню капіталізації або руйнуванню підприємств. Гетьманцев навів у приклад "Одеський НПЗ", який у 2017 році був оцінений у 200 млн доларів, але за час його перебування у держвласності втратив значну частину виробничих потужностей через неправильну консервацію та понад 10 років простою.