Україну накриє сильна магнітна буря

Метеочутливим людям потрібно бути обережними найближчими днями.

AstroGraphix_Visuals із сайту Pixabay

Магнітна буря, що вирує на Землі вже кілька днів, посилюється. У суботу, 27 липня, геомагнітні спалахи стануть ще потужнішими, повідомляє Meteoagent.

За даними супутникових систем NOAA, TESIS та міжнародних метеорологічних лабораторій, магнітна буря середньої інтенсивності з K-індексом 4 охопила Землю у четвер, 25 липня. У п'ятницю, 26 липня, вона залишиться на рівні середньої інтенсивності. Однак у суботу, 27 липня, буря посилиться та досягне K-індексу 5, що відповідає магнітній бурі червоного рівня. За прогнозами, ця буря буде короткою, і вже в неділю, 28 липня, ситуація почне покращуватись.

Регулярні спалахи та вибухи на Сонці викидають у космос велику кількість сонячної енергії, що складається із заряджених частинок – протонів та електронів, які швидко переміщуються у просторі. Коли ці частинки досягають магнітосфери Землі, вони викликають явище, відоме як магнітна чи сонячна буря.

Магнітні бурі класифікуються за потужністю, K-індексом та іншими параметрами. Чим вищий K-індекс, тим сильніша буря. Магнітні бурі червоного рівня можуть спричинити серйозні наслідки, такі як збої у роботі супутників, GPRS, радіозв'язку, а також погіршення самопочуття у людей.