У Пентагоні виявили помилки в розрахунках по допомозі Україні на 2 мільярди доларів

У результаті загальна сума неправильно оцінених матеріалів сягнула 8,2 мільярда доларів.

У Міністерстві оборони Сполучених Штатів виявили додаткові помилки у розрахунках з боєприпасів, ракет та іншого обладнання, відправленого в Україну, на суму 2 мільярди доларів. Про це повідомляє Reuters.

Як зазначено у повідомленні, Пентагон зіштовхнувся з проблемами точної оцінки оборонних товарів, відправлених до України, через нечіткість бухгалтерських визначень, йдеться у новому звіті Управління державної звітності США (GAO). У результаті загальна сума неправильно оцінених матеріалів сягнула 8,2 мільярда доларів.

2023 року Пентагон повідомив, що для підрахунку вартості матеріалів, відправлених в Україну, використовувалася "відновна вартість" замість "амортизаційної вартості". Помилка на 6,2 мільярда доларів відкрила можливість для посилання до Києва додаткової допомоги на мільярди доларів.

Пентагон також повідомив, що виявлено ще 2 мільярди доларів завищеної вартості. Отже, в Україну можуть бути відправлені додаткові озброєння на суму 2 мільярди доларів, щоб покрити суму допомоги, яку затвердила адміністрація президента США.

У Рахунковій палаті США (GAO) зазначили, що нечітке визначення вартості у Законі про іноземну допомогу та відсутність конкретних вказівок щодо оцінки для адміністрації президента призвели до невідповідностей у звітності про вартість військової допомоги. GAO запропонувало сім рекомендацій Міністерству оборони – відомство закликали оновити інструкції, включивши до них розділ оцінки КПК, та розробити процедури оцінки для конкретних компонентів. Міністерство оборони заявило, що погодилося з усіма рекомендаціями та визначило заходи щодо розв'язання цих проблем.