Україна відмовилася брати участь у засіданнях Ради безпеки ООН під головуванням РФ

В українському представництві пояснили, у яких випадках можуть бути винятки.

REUTERS

Україна більше не братиме участі у засіданнях Ради безпеки ООН, які відбуваються під головуванням Росії. Винятком можуть стати випадки, коли для цього будуть вагомі підстави. Про це йдеться у заяві, опублікованій українським представництвом.

- Делегація України в ООН засуджує чергову спробу Росії використати майданчик Ради для виправдання своєї агресивної війни проти України та заперечення відповідальності за воєнні злочини та злочини проти людяності, які російські війська чинять в Україні, - заявили у відомстві.

Як зазначено у повідомленні, виняток може бути зроблений для подання термінової інформації, як це сталося після нещодавнього удару Росії по дитячій лікарні "Охматдит" у Києві. В решті засідання Радбезу ООН, де головує РФ, українська сторона не братиме участі, оскільки росіяни незаконно займають це місце.

- Делегація України знову наголошує на своїй принциповій позиції про незаконність заняття Російською Федерацією постійного місця СРСР у Раді Безпеки. Отже, Росія не має права ні з юридичної, ні з моральної думки обіймати посаду голови Ради Безпеки, – йдеться у повідомленні.