Титанічна цілодобова робота, - Клименко розповів подробиці затримання підозрюваного у вбивстві Ірини Фаріон

Правоохоронцям довелося перевірити понад 58 тисяч осіб.

t.me/c/1243226795/281122

Правоохоронці менше ніж за тиждень провели титанічну цілодобову роботу, аби вийти на слід підозрюваного у вбивстві Ірини Фаріон. Задля цього "прочесали" сотні гектарів території, опитали сотні свідків та перевірили понад 50 тисяч молодих людей, які на кордоні виїжджали за межі України. Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" розповів міністр внутрішніх справ Ігор Клименко.

- 139 годин працювали всі оперативні служби, підрозділи кримінального аналізу, слідства, працювала Національна гвардія, щоб "прочесати" 100 гектарів територій, працівники СБУ, був присутній заступник керівника Офісу Генерального прокурора у Львівській області, допомагали журналісти, з якими ми ділилися відповідною інформацією. Сотні свідків, яких ми опитали, сотні камер, інформацію з яких ми розшифрували, а це  десятки терабайт… Прикордонники перевірили близько 58 тисяч осіб такого ж віку, в якому приблизно підозрюваний, які виїжджали за межі нашої держави. Ми залучали величезну кількість програмного забезпечення, аби перевірити всіх осіб, про яких ми мали інформацію, про яких нам писали, заявляли. Повірте, це була титанічна цілодобова робота всього колективу правоохоронних органів. Сьогодні кульмінація - ми затримали цього громадянина, який обґрунтовано підозрюється у вбивстві 19 липня Ірини Фаріон у Львові, - сказав Клименко.

Також міністр підтвердив, що підозрюваний - уродженець міста Дніпра, йому 18 років, він зараз перебуває у поліції, де з ним проводять відповідні слідчі дії. І зазначив, що попереду дуже багато роботи.

- Ми відслідкували його розвідку, рух пересування, як він переодягався, як змінював походку, маршрути. Він мінімум тричі змінював місця проживання і причому робив це дуже приховано. Знаємо, яким транспортом користувався. Тож, певен, буде забрана вся доказова база для подальшого його притягнення до відповідальності, - сказав міністр МВС.

Звідки у 18-річного хлопця такі навички професійного кілера, має встановити слідство. Проте вже відомо, що до цього вбивства він готувався мінімум два місяці, адже панаму, у якій засвітився на камерах відеоспостереження, він придбав у травні 2024 року. Ігор Клименко не виключає, що можливо, юнак готувався і до інших злочинів. Не сьогодні-завтра суд має обрати йому запобіжний захід.

Тим часом місцеві дніпровські Telegram-канали пишуть, що хлопця, підозрюваного у вбивстві, звати В'ячеслав Зінченко, він 2006 року народження. Такі дані вдалось віднайти на сайті Асоціації футболу Дніпропетровської області. Також Telegram-канал "Львівич" пише, що хлопець навчався у Дніпрі у 62-й школі та грав у регіональному чемпіонаті з футболу.

Ми намагалися отримати коментар в адміністрації цієї школи, проте щось коментувати там відмовилися.

- Пробачте, будь ласка, я зараз ні з ким не буду спілкуватися. Хто ви такі, шо ви такі, чому мені телефонуєте? Я не розумію. І не знаю ніяких хлопчиків. Я не бачила і нічого не чула, і міністра дивилась по телебаченню, - сказала директор школи № 62 Олена Світлична кореспонденту Коротко про.