Блогера Жана Новосельцева арештували з можливістю вийти під 242 тисячі гривень застави

Запобіжний захід колишньому тележурналісту обрав Солом'янський районний суд Києва.

Блогера Жана Новосельцева відправили до СІЗО з можливістю вийти під 242 тисячі гривень застави. Про це повідомили ZAXID.NET та "Антикор". Запобіжний захід 25 липня обрав Солом'янський районний суд Києва. У суді Новосельцев заявив журналістам, що не має відношення до створення сайту, на якому публікувалися дані співробітників ТЦК.

- Офіційна заява СБУ дуже відрізняється від тексту підозри. У підозрі взагалі не йдеться, що я був організатором чогось. У підозрі не йдеться, що я був адміністратором будь-яких ресурсів окрім свого ТГ-каналу та стрімінгового майданчика. Мені приписують один вислів, вирваний з контексту. Нібито я сказав, що нам "не потрібна армія рабів". Але я говорив про те, що якщо ми розподілимо всі ресурси України між її громадянами, ми отримаємо наймотивованішу армію, а не армію рабів, - сказав він.

23 липня СБУ повідомила Жану Новосельцеву підозру у перешкоджанні діяльності ЗСУ. За даними слідства, блогер намагався зірвати мобілізацію, закликав до збройного спротиву ТЦК та «зливав» інформацію про українських військових. Для поширення дестабілізаційного контенту Новосельцев створив у соцмережах низку каналів та сторінок, загальна аудиторія яких становила понад 600 тисяч користувачів. Окрім Новосельцева СБУ затримала його спільника псевдоексперта Юрія Котова. 

Жан Новосельцев називає себе журналістом газети «Галицькі вісті», яку створив львівський антивакцинатор Остап Стахів. Раніше Новосельцев вів канал у YouTube, який налічував понад 100 тисяч підписників, але відеохостинг його видалив. Канал блогера у Telegram має 31 тисячу підписників. У ньому він, зокрема, поширює конспірологічні теорії. На його думку, війну та пандемію коронавірусу створили та контролюють глобальні еліти.

У 2006-2014 роках Жан Новосельцев  працював на телеканалі “1+1” як кореспондент та ведучий програми «Гроші». Після його звільнення у проєкті працював Олександр Дубинський, який наразі також перебуває у СІЗО. Також Новосельцев працював на телеканалі "НТН".