Хитрощі перетину кордону: як виїхати з України зручно і швидко

Зібрали усі поради про те, як не потрапити у довжелезну чергу на пункті пропуску.

visitukraine.today/

Українці продовжують часто їздити за кордон – хтось на відпочинок, хтось у справах, хтось постійно живе в еміграції і додому лиш навідується, інші - у гості до рідні чи друзів.

Відсутність авіасполучення залишає єдиний шлях – по землі, а це означає неминучу зустріч з митниками, що інколи виливається в довжелезні черги на кордоні, а інколи квитків просто не дістати. Про хитрощі перетину рубежу між Україною та країнами-сусідками, про те, який транспорт краще обирати, чому не треба сперечатися з митниками, а краще слідкувати за своїми документами - читайте у матеріалі Коротко про.

Потягом до Польщі

Найбільш популярний напрямок в українців. З початком війни в Україні наша сусідка стала таким собі транзитним пунктом: звідти зручно та відносно легко дістатися до будь-якого куточка світу. Але ті довжелезні черги на кордоні псують усю подорож. Мандрівники жаліються на митників, кажуть, українська та польська сторони штучно затягують перевірку документів, довго переглядають валізи. Особлива увага – пасажирам автобусів та автівок. Тому одразу порада: для поїздки у Польщу обирайте потяг.

- Потягом ще й зручно подорожувати, особливо якщо їдете з дітьми чи пенсіонерами, - розказує Коротко про українка Марія, яка два роки мешкає у Варшаві. - Але і потяги є різні. Ось, наприклад, якщо їхати до Варшави, то прямий поїзд з Києва страшенно незручний: полиці у три яруси, вузенькі, місця мало. Краще брати квитки до Перемишля чи Хелма. Прибувши на місце, треба лише зачекати годину, і на той же перон прибуває електричка до тієї ж Варшави. Зручно, швидко і ціна адекватна.

Наразі до Польщі можна вирушити прямими поїздами з Києва, Одеси, Запоріжжя, Дніпра та Харкова. Вартість квитків – від 1500 гривень. Наша співрозмовниця радить купувати білети заздалегідь хоча б за 3-4 дні через новий додаток Укрзалізниці.

Ще однією значною перевагою потяга є те, що має прибути до кінцевої станції точно у вказаний час. Тому українські та польські митники мають чітко по 1,5 години на перевірку документів та речей усіх пасажирів поїзда. До речі, з валізами не потрібно нікуди йти: працівники митниці приходять прямісінько у купе.

Автобусом

Якщо маєте час та здоров’я, можна їхати автобусом. Квитки на цей вид транспорту придбати легше, аніж на потяг. Не економте, обирайте лише відомих перевізників, які мають і досвід, і усі офіційні дозволи на міжнародні пасажирські перевезення.

- Помітила, що усі ті закордонні ДТП з українськими автобусами трапляються саме з нелегальними або напівлегальними перевізниками, - розповідає Марія. – До речі, от з Польщі в Україну зручно добирати автобусом. Їздила так кілька разів. Щоправда, при перевірці вже на самому кордоні доводиться брати свої валізи, виносити їх на перевірку, знову чимчикувати з ними до автобуса. Але митний контроль проходила досить швидко.

Автомобілем

З одного боку, зручно, тому що власна автівка наче другий дім. А з іншого - досвідчені мандрівники стверджують, що до туристів в автомобілях митники особливо прискіпуються.

Піший перехід через українсько-польський кордон

Також користується популярністю. Щоправда, валізи доведеться нести у своїх же руках. Та й черги на таких пунктах пропуску також частенько бувають, особливо напередодні та після вікенду.

І ще кілька порад:

Угорщина: оминаємо «Тису»

Знову обираємо потяг. А все тому, що з кінця минулого року курсує поїзд Чоп - Будапешт - Відень. Зручний, чистий, новенький. Квитки можна придбати через мобільний застосунок або у міжнародних квиткових касах вокзалів. Вартість стартує з 1050 грн, залежно від класу вагона.

Автобусом до Угорщини їхати довше та дорожче. Квиток з Києва до Будапешта коштує від 3 тисяч грн. До речі, якщо обираєте автобус чи автомобіль, то оминайте пункт пропуску «Тиса». Перевізники жаліються, що там завжди черги. І лише якщо пощастить, то можна пройти митний контроль за 3 години.

Румунія: лише автобусом

Дивина, але потяги з України до Румунії не курсують. Так, ще на початку року з українського Рахова до румунського Валя Вішеулуй курсував так званий «Мармароський експрес». Потяг їздив щодня двічі на добу, вартість квитка була приблизно 250 грн. Зручно й дешево. Але чомусь вже через кілька місяців маршрут закрили нібито на ремонтні роботи. І не відновили.

Тому до Румунії їдемо автобусом. Квитків вдосталь, вартість – від 2200 грн. Можна вирушити в дорогу і автомобілем. Лише краще оминати прикордонний пункт пропуску у Дяковому – надто завантажений. А ще між Україною та Румунією є пішохідні митні переходи: у Солотвино та Порубному. І, як кажуть мандрівники, тут документи подорожуючим оформляють досить швидко.

Молдова: дешево і швидко

В цю країну можна без проблем потрапити будь-яким видом транспорту. Так, наприклад, з Києва до Кишинева можна вирушити потягом. Вартість квитка від 1500 грн. Дешевше обійдеться поїздка на автобусі, від 1259 грн. Можна доїхати в Молдову й на автомобілі. За 1500 грн водій BlaBlaCar підвезе до місця призначення. Обираючи між кількома пунктами пропуску Україна - Молдова, радимо оминати Росошани, адже це найбільш завантажений переїзд. Та, чесно кажучи, довжелезних черг на цьому кордоні немає. Митники швидко роблять свою роботу, і лише при невеликому скупченні автівок можна простояти у черзі до півтори години.

Литва, Латвія, Естонія: «золотий» квиток на літак

Спільного кордону не маємо, але країни Балтії дружні до українців, тому частенько наші співвітчизники їдуть туди. І добираються, на жаль, довго та з клопотами.

Звісно, з Києва до прибалтійських країн курсують автобуси. Їхати, наприклад, до Таллінна доведеться 2 доби з квитком вартістю від 6 тис. грн. Хто подорожував автобусом, той знає, наскільки важкою може бути така дорога.

Тому є ще один варіант добратися до прибалтійських країн. Щоправда, відчутно дорожчий. Літаком. Спочатку їдемо до Польщі. Краще обирати Варшаву, звідки є прямі рейси до того ж Таллінна. Всього 4 години, включаючи час, необхідний для реєстрації квитка та багажу. Але ціна… Вартість квитка – від 15 тисяч грн.

До речі

Сало та м'ясо – у смітник!

Саме так роблять закордонні митники із продуктами, що перевозять через кордон українці. Нагадаємо: правилами Євросоюзу заборонено переміщувати понад норму алкоголь та цигарки, а також провозити сири та іншу молочку, консерви та будь-які м'ясні вироби.

А як же бутерброди для власного перекусу? Тут вже як пощастить. Якщо митник у настрої, то може залишити нарізані сало та ковбаску з хлібом. Але майте на увазі, що згідно з правилами перетину кордону, бутерброди та навіть дитячий перекус можуть опинитися у сміттєвому контейнері.