Чим запам'ятався Джо Байден: розвалював СРСР, скидав диктаторів і завжди курирував Україну

Нинішній президент США – політик із 50-річним стажем, який доклав руку на стику століть практично до всіх значних подій у світі.

REUTERS

Президент США Джо Байден у своєму телезверненні до нації пояснив , чому вийшов із виборчих перегонів. Він зробив це, щоб поступитися місцем молодим. Байден ось уже понад 50 років перебуває в політиці, і йому справді можна йти зі спокійною душею. Коротко про розповідає про головні моменти його політичної кар'єри та цікаві моменти біографії.

Удар долі на злеті політичної кар'єри

Політична кар'єра Джо Байдена розпочалася на початку 70-х років минулого століття, коли він став одним із наймолодших сенаторів у США від штату Делавер. Через трагедію у своїй власній родині у 1972 році він мало не завершив перспективну кар'єру. Усього за кілька тижнів після його перемоги його дружина Нейлія Байден та їхня однорічна дочка Наомі загинули в автокатастрофі, а сини Бо та Хантер отримали серйозні травми. Автомобіль, яким керувала 30-річна дружина молодого сенатора, врізався у вантажівку на трасі. Жінка з дітьми їхала купувати різдвяну ялинку. Біда ледь не вибила з колії Джо. Він навіть планував відмовитись від посади сенатора, щоб бути з дітьми у лікарні, але колеги-політики переконали його не робити цього. "Виборці завжди зможуть знайти іншого сенатора, але мої діти не зможуть знайти іншого батька", - говорив тоді Джо Байден.

Але зрештою Байден склав присягу сенатора у лікарні, де лежали його сини. У 2015 році доля знову сильно вдарила по Джо Байдену, від раку помер його син Бо Байден.
А тоді, в 1972 році, Байден-старший отримав прізвисько Amtrak Joe (Amtrak - це комерційна назва Національної залізничної пасажирської корпорації США. – Ред.). Йому кілька років довелося щодня їздити потягом із Делавера до Вашингтона і назад, розриваючись між роботою в Сенаті та будинком, де жили його діти. Тоді його сестра Валері спеціально перебралася до будинку Байденів, щоб допомагати по господарству та піклуватися про синів. Вона жила в будинку брата до 1977 року, до того моменту, коли Байден одружився зі своєю нинішньою дружиною Джилл Джейкобс.
Усього Байден пропрацював у Вашингтоні майже пів століття, у тому числі 35 років як сенатор і вісім років як віцепрезидент при Бараку Обамі, з 2009 по 2017 рік. Політичні аналітики наголошують, що Байден зміг протриматися на плаву так довго, тому що у нього є здатність спілкуватися з виборцями та завойовувати їхню симпатію, у тому числі через загальний досвід особистих негараздів.

Активно розвалював СРСР

Акцент у своїй діяльності Джо Байден зробив на міжнародну політику та протистояння з СРСР – це був розпал Холодної війни, "Червона загроза" та перспективи ядерної війни були цілком реальні.

Байден тричі очолював сенатський комітет з міжнародних відносин, багато їздив за кордон та брав участь у переговорах з питань торгівлі та ядерного роззброєння. Ще у 1979 році він зустрічався з керівництвом СРСР, а після розпаду Радянського Союзу підтримав розширення НАТО.

Сенатор Байден у цей період здійснив чимало міжнародних державних візитів і здійснив безліч зустрічей зі світовими лідерами та політиками першого ешелону. У ті роки він був двигуном надважливого переговорного процесу з ядерного роззброєння. Також Байден двічі відвідував СРСР, зустрічався з Косигіним (фактично – прем'єр-міністром СРСР) та головним радянським дипломатом Громико.

Після перемоги США у Холодній війні Джо Байден продовжив активно працювати на міжнародній арені. Він був одним із небагатьох представників американського істеблішменту, який наполягав на посиленні ролі США в Європі та виявив себе як класичний "яструб".

Приклав руку до повалення Мілошевича та Саддама Хусейна

Крім американо-радянських відносин, Байден також був активним учасником переговорів на Близькому Сході, зустрічався з Голдою Меїр та всіма наступними лідерами Ізраїлю, а також численними лідерами з інших країн регіону.

Джо та його колега-республіканець Джон Маккейн стали послідовними критиками режиму сербського диктатора Слободана Мілошевича. Він сприяв його поваленню та відновленню миру на Балканах. Також Байден був послідовним прихильником боротьби з ісламським фундаменталізмом та тероризмом, зокрема сенатор-демократ активно лобіював американське вторгнення до Афганістану з метою знищення "Аль-Каїди". Крім того, Байден був автором законопроєкту про підтримку реформ в Іраку після повалення диктатури Саддама Хусейна.

Були й невдачі

Водночас, у політичній кар'єрі було достатньо і невдач. Вперше він балотувався у президенти від Демократичної партії 1987 року у віці 46 років. Але тоді зняв свою кандидатуру з праймеріз – після розслідування журналістів про те, що він використав у своїх промовах фрагменти виступів інших політиків, а також вкрав наукову роботу, коли навчався на юриста в університеті.

У 2007 році політик знову висунув свою кандидатуру у президенти США. Проте за рік кампанії він так і не зміг завоювати достатньої підтримки серед виборців і соратників по партії та зняв свою кандидатуру з праймеріз.

Після перемоги Барака Обами на виборах президента США Джо Байден обіймав посаду віцепрезидента при ньому. Саме підтримка і досвід Байдена допомогли Обамі та врівноважили авторитет легендарного республіканця Джона Маккейна. героя війни у ​​В'єтнамі та знаменитого "яструба" американської зовнішньої політики. Після перемоги Обами Джо Байден став 47-м віцепрезидентом США і пропрацював на цій посаді 2 терміни.

Особисто курирував Україну

Оскільки Обама навмисно вирішив сконцентруватися на вирішенні проблем усередині США, Байден став правою рукою президента і взяв на себе міжнародні відносини. Це був непростий час, оскільки збігся з численними кризами у світі. США загрузли в Афганістані та Іраку, почалися конфлікти в Судані, Лівії та інших державах.

Особисто займався всіма питаннями, пов'язаними з Україною. Президент Обама фактично усунувся від спроб зупинити Росію в геополітичних амбіціях, а тому вся відповідальність лягла на Байдена. Він був обмежений в інструментах, проте відзначився серією потужних жестів. 20 лютого 2014 року, коли на Майдані та його околицях було вбито десятки мітингувальників, Байден зателефонував Януковичу і переконав його відмовитися від ескалації насильства. Двічі як віцепрезидент відвідав Україну в 2014 році, а також здійснив візит до Києва в грудні 2015 року, чим показав, що країна, яка страждає від російської проксі-агресії, може розраховувати на підтримку США.

Уже будучи президентом США Джо Байден відвідав Київ у лютому 2023 року.

Цікаві факти про сім'ю Байдена

У подружжя є дочка – Ешлі Байден. Вона народилася 8 червня 1981 року. Ешлі кілька разів опинялася в епіцентрі гучних скандалів, проте зараз більш відома як громадська активістка та модна дизайнерка.