Як швидко оцінити свою нерухомість: Фонд держмайна запустив безплатний сервіс

Довідка, отримана онлайн, буде чинна впродовж 30 календарних днів від дня її формування.

Фонд державного майна запустив онлайн-сервіс, за допомогою якого кожен може швидко та безплатно отримати довідку про вартість свого нерухомого майна. Про це повідомляє пресслужба Фонду.

Щоб отримати е-довідку про оцінку нерухомості, фізичним та юридичним особам потрібно авторизуватися на сайті https://evaluation.spfu.gov.ua за допомогою електронного підпису або через ID.GOV.UA. Сервіс дозволяє визначити вартість 18 типів нерухомого майна при здійсненні операцій купівлі-продажу. Сформувавши документ, можна зберегти його та надрукувати.

У Фонді держмайна зазначають, що довідка буде чинна впродовж 30 календарних днів від дня її формування. У випадку незгоди з результатами автоматичної оцінки особа має право замовити додаткову оцінку в оцінювачів. Але варто пам'ятати, що така послуга буде вже платною.

Оцінювач складає звіт про оцінку майна, що реєструється в Єдиній базі та чинний протягом шести місяців від дати оцінки. У Фонді пояснили, що всі суб’єкти оціночної діяльності (СОД) реєструються та реєструють оцінювачів у складі СОД або за трудовим договором, щоб мати змогу реєструвати звіт про оцінку в Єдиній базі.

Реєстрація СОД здійснюється лише за електронною печаткою СОД, а не за особистим електронним підписом керівника. Нотаріусам, щоб сформувати витяг з Єдиної бази або звіт про оцінку, теж необхідна реєстрація за особистим кваліфікованим електронним підписом.