«Дедпул та Росомаха»: ударна доза червоно-жовтого безумства

Один із найочікуваніших фільмів року – вже в прокаті.

кадр з фільму

Пам’ятаєте, ще десь в квітні режисер «Дедпула та Росомахи» Шон Леві робив заяву, що можна дивитись чергову частину пригод мутанта-базікала, не переглядаючи перших двох, мовляв, не треба мати знань про всесвіт Marvel - просто можна насолоджуватись пригодами Раяна Рейнольдса та Г’ю Джекмана. Так от: збрехав Шон Леві, нахабно збрехав.

Для перегляду «Дедпула та Росомахи» знадобляться не лише знання про попередні пригоди Дедпула/Вейда Вілсона, не лише історії людей Х – а й чи не всієї франшизи. Звісно, і про сюжет «Логана» (знати не лише, хто такий Росомаха, а й хто така Х-23. До речі, ви ж в курсі, що в «Логані» Росомаха помер? Ой, вибачте, якщо це для вас спойлер), розуміти, хто є хто з «Месників», і не лише головних героїв, а й деяких другорядних персонажів - серіал «Локі» бачили? Ні? А от даремно. Більш того, не завадять знання про світ «Шаленого Макса», та і про королеву Фуріозу (господи, де Marvel, а де «Шалений Макс»?) вам теж стануть у пригоді. Ну і там трошки про всесвіт DC.

Окрім цього, вам знадобиться інформація, що в 2019 році об’єдналися студії Disney і 21st Century Fox, завдяки чому діснеєєвська Marvel Studios отримала можливість використовувати людей Х, Фантастичну четвірку, Дедпула і вводити свої версії цих персонажів у свій кіновсесвіт (точніше, зараз це «мультикіновсесвіт»). Ще вам треба пам’ятати, що в житті Раян Рейнольдс і Г’ю Джекман - друзі, які люблять познущатись один над одним (і що познайомились вони на зйомках фільму «Люди Х. Початок: Росомаха»). Що дружину Рейнольдса звати Блейк Лавлі, а ще дещо про Пеггі - найбридкішого песика Великобританії.

І це лише поверхневі знання, які мастхев для перегляду. Бо є ще, приміром, показані крупним планом вивіски – от як магазину ортопедичного взуття Rob Liefeld’s – жирний натяк на те, що Роб Ліфельд, автор коміксів про Дедпула, не вміє малювати ноги. А ще є шанобливий реверанс пам'яті Стена Лі.

Ні, звісно, можна всього цього не знати і просто насолоджуватись екшном та пригодами героїв, однак для вас це буде виглядати так: всі у компанії сміються з анекдота, а ви не розумієте чому. Фільм перенасичено пасхалками, відсилками до попередніх фільмів, натяками на минуле (і майбутнє) персонажів. І це дуже радує фанатів, яким вдається впізнати натяк режисера та авторів сценарію. Але навіть прихильникам всіх вищезгаданих фільмів така кількість відсилок здаватиметься надмірною…

Що ж робити тим, для кого знайомство з Дедпулом та Росомахою може бути взагалі першим? Все ж таки довіритись режисеру Шону Леві, який сказав:

 «Я робив цей фільм з повагою та вдячністю до затятих фанатів, які чудово володіють міфологією та знаннями про персонажів і світ навколо них. Але я не хотів, щоб «Дедпул та Росомаха» були тільки для них. Цей фільм створений для розваги, без жодних зобов'язань щодо попередньої підготовки».

Тож про що фільм?

Дедпул відійшов від супергеройських справ (точніше, ніхто не хоче наймати таке язикате базікало до «Месників») і продає старі автомобілі. Від депресивної ями його періодично рятують друзі, влаштовуючи йому, наприклад, вечірку до дня народження. Під час якої Дедпула і викрадають агенти Управління Часовими Змінами (УЧЗ). Там Дедпул дізнається, що його рідний всесвіт приречений на загибель, оскільки він тримався на Росомасі, а той, як ми знаємо, помер. Від одного з директорів УЧЗ – Парадокса – Дедпул отримує пропозицію приєднатись до нової команди і навіть стати одним із Месників.

Так Вейд Вілсон вибирає врятувати свій всесвіт, своїх друзів і кохану. Для цього йому треба знайти Росомаху в інших світах, зіштовхнувшись з масою інших версій Росомахи (інколи дуже смішними). Та коли Дедпул знаходить потрібного йому супергероя, перед ним постає задача з зірочкою – вмовити впертого і небагатослівного Росомаху допомогти йому рятувати світ. А ще їм доведеться подолати не тільки Парадокса, а й головну злодійку – з лисим черепом та в інвалідному візку (нікого не нагадує?) мутанта Кассандру Нову, яку УЧЗ вигнало з реального світу до мертвої Пустоші, де доживають свій вік нікому непотрібні супергерої.

Що ви отримаєте? 100%: видовищні бійки (знищення агентів УЧЗ кістками покійного Росомахи – неймовірно, бій між вже живим Росомахою та Дедпулом – захоплююче, масові бійки супергероїв проти антигероїв – подекуди смішно), безліч жартів нижче пояса, ламання четвертої стіни (тобто звернення до глядачів), знущання над попередніми проєктами Disney, 21st Century Fox та Marvel і одночасно повагу до творчого спадку супергероїв, плітки про знаменитостей і безліч камео, неймовірну хімію між Раяном Рейнольдсом та Г’ю Джекманом, м’язистий і прокачаний голий торс Росомахи, гламурну версію Дедпула і шикарні саундтреки – Like a Prayer Мадонни, The Lady In Red Кріса де Бурга, Bye Bye Bye від NSYNC, You're All I Need to Get Арети Франклін, Only You від The Platters та безліч інших відомих композицій, які підібрані так, щоб підкреслювати безумство та кумедність ситуацій.

Що розчарує? Бідний і передбачуваний сюжет (що властиво для супергероїки останнього часу) з пафосно-ліричними відступами, дуже багато пасхалок, які переобтяжують мозок, багато крові і кривавих сцен (так-так, чорний гумор, але зараз навіть він сприймається важко).

А загалом, «Дедпул та Росомаха» - фільм обов’язковий до перегляду всім поціновувачам всесвіту Marvel та людей Х – безумний, запаморочливий і набагато емоційніший, ніж ви очікували. А ностальгічні моменти повністю компенсують провали в сюжеті.

В тему

Зірка фільму – найбридкіша собака

5-річна Пеггі (метис китайської хохлатої та мопса) у 2023 році виграла конкурс «Найпотворніша собака Великобританії». Лису з поодинокими жмутками шерсті, що стирчали з вух та на голові, з довжелезним язиком собачку господарі взяли у притулку, зглянувшись над цією бідосею. Не вся родина спершу була у захваті від Пеггі, але згодом собачка завоювала їхні серця.

Ну а коли Пеггі обрали на роль у блокбастері «Дедпул та Росомаха» - собачки на прізвисько Догпул, до неї прийшла справжня слава. Раян Рейнольдс високо оцінив свою напарницю, відмітивши, якби Дедпул був твариною, то виглядав би саме так.

Пеггі навіть позувала на червоній доріжці під час прем’єри блокбастера.

Країна: США

Жанр: супергеройський екшн

Режисер: Шон Леві («Персонаж» - продюсер, серіал «Дивні дива»)

Автори сценарію: Шон Леві, Пол Вернік, Раян Рейнольдс та інші

В головних ролях: Раян Рейнольдс (дилогія «Дедпул», «Персонаж», Гʼю Джекман («Росомаха», «Престиж»), Морена Баккарін (франшиза «Дедпул»), Меттью Макфедьєн («Гордість та упередження»), Емма Корін (леді Ді з серіалу «Корона»), Дафні Кін («Логан», серіал «Темні матерії»)
Тривалість: 02:08