В Івано-Франківську затримали підозрюваних в підпалах торговельних центрів в ЄС на замовлення ФСБ, - Нацполіція

Злочинна група з Івано-Франківської області встигла підпалити декілька торговельних центрів у Польщі та в країнах Балтії.

t.me/UA_National_Police

В Україні затримали людей, які на замовлення Росії влаштовували підпали торговельних центрів в ЄС, а також збиралися спалити центр гуманітарної допомоги у Польщі. Про це 25 липня повідомила Національна поліція України.

Підпали ТЦ здійснювали в Польщі та країнах Балтії. На відео Нацполіії, зокрема, кадри пожеж 12 травня у крупному торговому центрі Marywilska 44 у Варшаві та 3 травня на заводі у Берліні, де виробляли системи ППО Iris-T. 

- Достеменно відомо про кілька знищених пожежею торговельних закладів у Польщі та країнах Балтії. Також зловмисники отримали замовлення на підпал одного з центрів гуманітарної допомоги Україні на території Польщі. Організатором групи вербувальників виявився 39-річний житель міста Івано-Франківська, який залучив у спільники ще кількох містян. Маючи безпосередній контакт зі співробітниками російських спецслужб, вербувальники на постійній основі отримували «замовлення» від своїх кураторів, — розповіли в пресслужбі Нацполіції.

Вимогою ФСБ була наявність громадянства України у паліїв. Для чоловіків робили підроблені документи для можливості залишити країні в умовах воєнного стану та обмежень на виїзд.

За інформацією правоохоронців, для підпалів вербували проросійськи налаштованих громадян України. Для отримання грошей відкривалися банківські рахунки на підставних осіб, зокрема для придбання пального. Учасників злочинної групи затримали в Івано-Франківській області.

Загалом обшуки пройшли в шести областях України. Затриманим загрожує довічне позбавлення волі за державну зраду.