Вперше на Олімпіаді: скелелазіння, скейтбординг, серфінг та брейк - за кого вболівати Україні

Змагання з яких видів спорту дебютують у Парижі.

REUTERS

Організатори Олімпійських ігор поставили собі за мету зробити Ігри більш сучасними та видовищними. У нову програму включено 4 види спорту, які раніше не були олімпійськими, а отже, за якоюсь дідівською традицією вважалися і не зовсім спортом. Так, захоплення, дурощі, ігри екстремалів. Щось не дуже серйозне, хоч інколи й небезпечне. Але світ змінюється, а разом з ним і спорт. Цього року в Парижі, окрім традиційних змагань, медалі будуть розіграні і у брейкінгу, скейтбордингу, спортивному скелелазінні та серфінгу. Коротко про представляє нові види спорту.

Брейкінг – потрійний шанс для України

Українська збірна у брейкінгу буде представлена ​​одразу трьома яскравими спортсменами: Олегом Кузнєцовим у змаганнях бі-боїв та Катериною Павленко і Ганною Пономаренко, з якою Коротко про спілкувались напередодні Олімпіади. З огляду на те, що цей вид спорту для Олімпіади дебютний, виступ одразу 3 спортсменів - це вже досягнення. Оскільки найкращих у світі між собою виявлятимуть лише 16 дівчат та 16 хлопців.

У якому форматі відбуватимуться змагання з брейкінгу? Це будуть поєдинки у форматі "1 на 1", так звані батли, де кожен атлет матиме 60 секунд на те, щоб перевершити свого опонента. Роботу спортсмена оцінюють 5 суддів та роблять це за такими параметрами, як харизматичність, креативність, різноманітність і виконання елементів. Цей вид спорту неймовірно вимогливий до фізичної підготовки спортсмена, адже виконувати різні кульбіти на величезній швидкості і з хірургічною точністю - непросто, та ще й на очах у публіки з усього світу. Загалом кольорів Іграм брейкінг однозначно додасть.

Коли:

Скелелазіння дає надії на медалі

Українські спортсмени Ярослав Ткач та Євгенія Казбекова змагатимуться за медалі у скелелазінні, яке успішно пройшло обкатку в Токіо 2021 року. А в Парижі воно буде вже дещо зміненим. Змагання тут відбудуться у двох дисциплінах – "швидкість" та "боулдеринг плюс лідирування".

У чому різниця? "Швидкість" – це коли два атлети одночасно проходять однакову трасу заввишки 15 метрів, намагаючись підкорити висоту за максимально швидкий час. А "боулдеринг плюс лідирування" – це жорсткіша історія. У "боулдерингу" потрібно без страховки підкорити стіну зі складною системою майже невидимих ​​уступів, зачіпок та западин заввишки 4,5 метра за 5 хвилин у кваліфікації та за 4 хвилини у фіналі. А в "лідерстві" потрібно піднятися якомога вище по 15-метровій стіні за 6 хвилин. Причому не знаючи заздалегідь маршруту.

На ОІ в Парижі виступлять 28 скелелазів у дисципліні «швидкість» і 40 - в «боулдеринг плюс лідирування».

Коли:

Скейтбординг – у режимі «парку» та «вулиці»

Зараз скейтбординг – це один із найпопулярніших вуличних видів спорту у світі. І Україна тут не є винятком. Звичайно, орієнтований він головним чином на підлітків та молодих людей. Все, що потрібно для цього спорту – це борд, асфальт та бажання. За логікою, скейтбординг – це вид спорту, який має привести на ОІ армію нових уболівальників серед молоді.

Формат цієї дисципліни такий, що аж 88 спортсменів боротимуться за вихід у фінал, куди проб'ються лише 8 осіб. Принцип змагань "2-5-3". Перша цифра – це кількість заїздів у 45 секунд, таких спроб спортсменам дадуть дві. До заліку піде та, що краща. Потім буде "найкращий трюк", на виконання якого у атлета буде 5 спроб. До заліку підуть дві найвищі оцінки з п'яти. А три – це найкращий заїзд плюс трюки. Чим складніший і унікальніший трюк, тим вищі бали. Оригінальність та ефектність – два ключові параметри. Змагання відбуваються у двох категоріях - «стріт» та «парк». Різниця в обов'язкових трюках (у «парку» більше повітряних стрибків»).

Збірна України хоч і брала участь у відборі на Олімпіаду, але ліцензію завоювати так і не змогла.

Коли:

Серфінг на Таїті

Примітно, що прабатько скейтборду – це серфінг. Саме серфери придумали скейт, щоб було чим зайнятися, доки хвиль нема. На Олімпіаді в Парижі теж хвилі ловити ніде, тому атлети повоюють зі стихією на Таїті - частині Французької Полінезії.

Серфінг був найбільш обговорюваним видом спорту на тему того, чи варто його взагалі включати до програми Ігор. Адже організатори спершу думали влаштувати змагання у басейні за допомогою моделювання хвиль. Після довгих дискусій було ухвалено рішення про Таїті. Справа в тому, що збудувати такий басейн французи могли. Але що робити з ним далі? Це дуже дорога інфраструктура, яка б нікому не потрібна була надалі.

Хай Україна і не буде представлена ​​у цьому виді спорту, але на змагання явно варто подивитися – порція адреналінового видовища забезпечена.

Коли:

До речі

Що буде через 4 роки?

Вже відомо, що на ОІ 2028 року в Лос-Анджелесі пройдуть змагання з бейсболу, крикету, флаг-футболу, лакросу та сквошу.