Україна розпочинає виступи на Олімпіаді раніше її відкриття

Першими на поле вийдуть футболісти.

УАФ

Вже сьогодні, 24 липня, для українського футболу настане історичний момент – збірна України з футболу дебютує на Олімпійських іграх. Офіційне відкриття Ігор відбудеться лише у п'ятницю, 26 липня, але змагання у командних видах спорту традиційно розпочинаються раніше. Команда Руслана Ротаня має битися зі збірною Іраку на стадіоні "Парк Олімпік Ліонез" (вміщує майже 60 тисяч глядачів).

У Іраку потрібно вигравати

Олімпійська збірна України, за попередніми оцінками букмекерів, вважається фаворитом у протистоянні з Іраком. Успіх України оцінюється у 1,78, тоді як шанс на перемогу Іраку вкрай невеликий, коефіцієнт 6,00.

Що являє собою збірна Іраку? Це команда, яка на Олімпійських іграх найчастіший гість – вони тут уже втретє. Але якихось особливих успіхів на них ніколи не здобувала. Останні успіхи Іраку були у 2005 році на ОІ в Афінах. Там наші опоненти виграли групу у Коста-Ріки, Марокко та Португалії. У плей-оф тоді ними була бита Австралія, а ось у фінал команда вийти не змогла, поступилися Парагваю. З того часу з досягненнями не густо. На ОІ у Парижі Ірак приїхав як команда, яка виграла бронзу Кубка Азії до 23 років.

Але і в цій версії Іраку є троє людей, на яких слід звернути увагу, це гравці з європейських чемпіонатів. Насамперед йдеться про 20-річного нападника німецького «Брауншвейгу» Аміна Юссефа та Хассана Бінда з нідерландського «Де Граафсхафа», а також захисника «Херенвена» Хуссейна Алі. Тренує наших опонентів іракський 57-річний фахівець Радхі Шенаїшіль.

Часу на підготовку Україна не має

На перший погляд, Ірак - суперник, якого наші хлопці мають обігравати. Але, як показало це літо, недооцінка суперника загрожує неприємними наслідками, про поразку від румунів на Євро-2024 з розгромним рахунком 3:0 нашим футболістам нагадуватимуть ще довго.

Але Євро – це Євро, а Олімпіада – інша історія. Тим більше, що в обоймі у Ротаня тут зовсім інші герої. Зі складу, який вигравав ці путівки на ОІ, залишилося не так і багато футболістів – Данило Сікан із «Шахтаря» (капітан команди) та Максим Таловерів із австрійського «ЛАСК». Крім Таловерова, легіонер лише один – півзахисник Максим Хлань з «Лехії» з польського Гданська.

Заявка України на ОІ могла бути значно потужнішою. За віком проходили і Трубін, і Забарний, і Бондаренко із Судаковим. Адже це зірки, з якими команда Ротаня могла б бути куди більш грізною. Але через правила ФІФА не було можливості їх викликати. Проте Ротаню вдалося зібрати цілком конкурентний склад. Переважно в команді гравці «Шахтаря» - Кирило Фесюн, Дмитро Криськів, Кирило Сігєєв і «динамівці» - Валентин Рубчинський, Микола Михайленко, Максим Брагару. Є й кілька гравців «Олександрії» – Олександр Мартинюк, Георгій Єрмаков та Артем Шулянський. Загалом колектив бойовий, цій збірній є що показати.

Зрозуміло одне – перемагати Ірак потрібно. Часу на підготовку немає, бо далі буде жорсткіше.

«Атлаські леви» та «Альбіселесте»

Україні із жеребкуванням відверто не пощастило. З одного боку, мати Ірак у групі - це удача. Але отримати ще Марокко та Аргентину - це справа інша.

"Атлаські леви" Марокко на Олімпіаді вже вп'яте, команда з групи жодного разу не виходила, але наразі африканці сильні як ніколи. Головна зірка команди – Ашраф Хакімі із французького «ПСЖ». На додаток до нього обойма гравців із міцних французьких клубів. І з досягненнями цієї версії Марокко - все гаразд, минулого року вони виграли молодіжний Кубок африканських націй.

Аргентина - суперник ще гірший. "Альбіселесте" - дворазові переможці Олімпіади. І хоча Лео Мессі на Олімпіаду вирішив не їхати, зірок тут вистачає, наприклад – Ніколас Отаменді та Хуліан Альварес. Це гравці найвищого світового рівня. Тренує їх Хав'єр Маскерано, якого всі чудово пам'ятають у роботі в «Барселоні». Завдання у Аргентини у Франції одне – перемога.

На тему

Розклад групового турніру група "В"

1-й тур, 24 липня

2-й тур, 27 липня

3-й тур, 30 липня

Де дивитись

Матч розпочнеться о 20:00 за київським часом та подивитися його можна буде на каналі «Суспільне».