ВЛК, відстрочка, виїзд за кордон: з чим українці звертаються до юристів після 16 липня

Нові закони ще не всім до пуття зрозумілі.

REUTERS

Після 16 липня зовні ніби нічого не змінилося, але у людей виникає все більше питань, пов’язаних із новими законами про мобілізацію. Журналістка Коротко про переглянула в соцмережах групи адвокатів, які консультують з військових проблем. Ми відібрали найбільш повторювані запитання і знайшли на них відповіді.

  Чоловік приписаний до ТЦК за місцем проживання. Повістку йому вручили на вулиці представники терцентру іншого району. Чи це законно? І чи може він прийти з цією повісткою до свого ТЦК?

Новий закон передбачає, що представники ТЦК та СП можуть вручати повістки в громадських місцях, незалежно від місця реєстрації військовозобов’язаних. Якщо чоловік отримав повістку в іншому районі, він може і має право з’явитися за викликом до терцентру, до якого приписаний. Між ТЦК відбувається обмін інформацією. Головне, щоб повістка не була проігнорована, бо за це передбачено штраф.

  Чоловік служить у тиловій частині, оскільки був визнаний обмежено придатним. Зараз кажуть, що має проходити ВЛК. Навіщо, коли він ні на що не скаржиться, а від попередньої комісії не минуло і року?

Статус “обмежено придатний” законодавчо скасовано. За законом всі чоловіки, які його отримали, мають заново проходити комісію, яка визначить вид придатності до військової служби. Причому в законі не сказано, що на військових ця норма не поширюється.

  Військовозобов’язаний сплатив штраф у 17 000 гривень за те, що свого часу не поновився на військовому обліку. Отримав виклик на ВЛК, але всіх лікарів не пройшов, перестав з’являтися до ТЦК. Чи правда, що за це можуть притягти до кримінальної відповідальності?

Кримінальна відповідальність настає, коли військовозобов’язаний пройшов ВЛК, але не з’явився за бойовою повісткою. Швидше за все, порушник знову відбудеться адміністративним штрафом, але тепер він може становити 25 500 гривень – як за повторне порушення.

Якщо виклики на ВЛК будуть проігноровані більше трьох разів, справді можуть відкрити кримінальну справу за ухилення від мобілізації.

  Якщо старший рідний брат уже воює, чи призовуть молодшого?

Так, якщо молодший досяг 25-річного віку. Кожен з братів має виконати свій конституційний обов’язок. Право на відстрочку від мобілізації мають родичі загиблих воїнів і тих, хто зник безвісти за особливих обставин.

  Після госпіталю військового направили на ВЛК для визначення придатності до служби. Встиг пройти лише двох лікарів, коли командир скерував на бойові позиції. Чи законний такий наказ?

Виконання бойового завдання превалює над проходженням медичного огляду. Якби він був завершений і винесений висновок про придатність до служби в ТЦК та СП, службах забезпечення, військового не мали б уже направляти на лінію зіткнення. Після виконання завдання воїн зможе завершити проходження ВЛК.

  Я жінка, збираюся піти служити у ЗСУ на контракт. Чи можуть мобілізувати мого офіційного чоловіка, якщо в сім’ї є малолітня дитина?

За законом чоловіки підлягають мобілізації в примусовому порядку, жінки – лише на добровільній основі. Той із подружжя, хто залишається з малолітньою дитиною, однаково має право на відстрочку, яку треба офіційно оформити: подати у ТЦК та СП довідку, що дружина служить, свідоцтво про шлюб та свідоцтво про народження дитини (нотаріально завірені копії). Підтверджувати відстрочку треба буде кожні три місяці – з подовженням воєнного стану. 

  Відстрочка від мобілізації закінчується 14 серпня. Чув, що тепер підтверджувати її треба кожні три місяці. Чи означає це, що треба заново збирати всі документи?

За нинішніми правилами відстрочка надається до кінця воєнного стану. Підтверджувати її треба щоразу, як вступає в дію указ президента про продовження ВС. Але збирати документи заново не потрібно, про всяк випадок можна зробити копії тих, що вже на руках.

Для подовження відстрочки треба подати заяву на ім'я голови комісії ТЦК та СП про те, що обставини (сімейні, стан здоров’я тощо) не змінилися. Заява пишеться у довільній формі. Подавати її можна за шість – сім днів до кінця дії оголошеного воєнного стану.

  Хлопець мобілізаційного віку опікується своєю бабусею – інвалідом ІІ групи. Донька пенсіонерки - мати хлопця - живе за кордоном, в Україну приїздить один-два рази на рік. Онук облікові дані оновив, чи може він отримати відстрочку по догляду за бабусею?

Можна спробувати отримати акт, що засвідчує необхідність догляду за людиною похилого віку. Однак якщо в ньому буде вказана наявність у інваліда родича першого ступеня спорідненості, ТЦК матиме підстави для відмови у відстрочці. Перебування доньки за кордоном не розцінюється як перешкода для догляду за немічною матір’ю.

  Вступаю до магістратури за контрактом. Чи буду мати право на відстрочку від мобілізації?

Так, якщо будете студентом денної форми навчання і отримуватиме освіту, яка буде ступенем вища за уже здобуту. Відстрочка не поширюється на студентів заочної форми навчання.

  Чи можу я виїхати за кордон, якщо дружина має інвалідність?

Самої посвідченої інвалідності дружини наразі замало. Має бути оформлена відстрочка в ТЦК та СП. На таку, безумовно, мають право чоловіки, які мають дружин з інвалідністю І та ІІ групи. Щодо інвалідності ІІІ групи, то в праві на відстрочку, а за тим і на виїзд, є обмеження.

Відстрочка при ІІІ групі надається за умови, що інвалідність пов’язана з відсутністю парного органу (через ампутації або вроджену ваду), з різновидами паралічів, онко- та психохвороб.

  Маю довічну інвалідність ІІ групи, але з військового обліку не знятий, облікові дані оновив. Чи правда, що мені можуть прислати повістку?

Насамперед, має значення час, коли була оформлена інвалідність. За новим законом про мобілізацію всі чоловіки, які її отримали після 24 лютого 2022 року (за виключенням ампутантів та військових), мають заново пройти медичну експертизу протягом дев’яти місяців після 18 травня 2024 року.

Однак у будь-якому разі чоловіки з інвалідністю, якщо вона не скасована, не підлягають примусовій мобілізації, незалежно від групи. Але для цього має бути оформлена відстрочка – треба звернутися до ТЦК та СП, надавши довідку МСЕК, пенсійне посвідчення інваліда та військово-обліковий документ.

Якщо інвалідність довічна або не підлягає сумніву, юристи радять пройти військово-лікарську комісію і отримати виключення з військового обліку.

  Збираюся супроводжувати за кордон батька – інваліда ІІ групи. Облікові дані оновив. Чи пропустять через кордон і чи можуть вручити на КПП повістку?

Якщо ви тільки оновили дані, а відстрочку по догляду за батьком не оформили, через кордон не пропустять і повістку можуть вручити. З 16 липня прикордонники дуже уважно вивчають відмітки у військово-облікових документах. Перш ніж планувати вояж, належить оформити відстрочку, а для цього підтвердити, що, крім вас, більше нікому опікуватися хворим батьком.

  Чи потрібно вклеювати штрих-код у паперовий військово-обліковий документ, якщо можна користуватися електронним ВОД?

Електронний військово-обліковий документ має таку саму силу, як і паперовий – в цьому нас переконує Міноборони. Але на місцях свої порядки. Тому якщо ви оновили дані, пройшли ВЛК, отримали бронь або відстрочку, ВІН-код (військовий індивідуальний номер) бажано вклеїти в обліковий документ. Так буде надійніше.

  Оновив дані у “Резерв+”, висвітилося, що знятий з обліку. Чи означає це, що в ТЦК та СП до мене не буде питань?

Питання будуть, бо “знятий з обліку” не перестає вважатися військовозобов’язаним. Зняття могло відбуватися з різних причин – через зміну місця проживання, виїзд за кордон терміном більше ніж три місяці і так далі. Тому знятим з обліку можуть приходити повістки на ВЛК так само, як і всім іншим.
 
Військовозобов’язаними чоловіки віком 18 – 60 років перестають бути тільки на підставі рішення ВЛК про непридатність до служби з виключенням з військового обліку. Ключові слова – “непридатність” і “виключення”.

  Перебуваю за кордоном, маю інвалідність ІІІ групи, дані в “Резерв+” оновив. В Україну конче треба виїхати у справах. Чи матиму можливість потім повернутися назад?

Щоб не було проблем з перетином кордону, в Україні доведеться завітати до ТЦК та СП та оформити відстрочку у зв’язку з інвалідністю.