Слідами садиби Зеленських. Де-юре це “старі халупи” - чому руйнують історичний центр Києва

Попри багаторічну боротьбу, cадиба Маліна-Зеленських так і не набула охоронного статусу.

facebook.com/AmiDPerov

Поліція проводить обшуки, прокуратура відкриває справи, мер міста волає про “цинічну провокацію”, громадськість вимагає публічних страт винуватців. Скандал довкола садиби Зеленських не вщухає. Триповерховий ошатний будинок у центрі Києва на вулиці Кониського, 22 (колишня Тургенівська), знесли просто серед білого дня. Не завадили ні згадки про понад сторічну історію будівлі, ні петиції, ні мітинги обурених шанувальників старовини, ні усні заборони, ні офіційний арешт на землю та нерухомість.

І якось вже забулося, що у серпні 2023-го такий самий галас стояв над руїнами 200-річного дерев’яного будинку на вулиці Ярославській. А в квітні 2021-го – над розбитим вщент прибутковим будинком Уткіна – дітищем відомого українського архітектора Олександра Вербицького. Здавалося б, за цей час можна було зробити висновки і вжити заходів для припинення руйнування історичної частини столиці. Аж бачимо – ні.

Чому так легко ідуть “під ніж” архітектурні пам’ятки столиці, Коротко про допоміг розібратися керівник громадської організації “Кияни, об’єднуємось” Олександр Дядюк.

Перші кримінальні справи були в 2021 році

Якщо ви, наш шановний читачу, підете і щось зруйнуєте, то сядете у в’язницю, чи не так? Тому не йдете і не руйнуєте, навіть якщо буде дуже кортіти або дуже вигідно. То ж чому ж будівельна організація – не банда якась - нищить на очах розгубленої публіки цілий дім і не боїться наслідків?

- Якщо ви зруйнуєте чуже, то, напевне, сядете, якщо своє – то ні, - розкриває “секрет” Олександр Дядюк. – Справа в тому, що всі ці старовинні будинки свого часу були передані у приватну власність. Звісно, як історичні будівлі вони нових хазяїв не цікавили. Їх приватизували з метою подальшого знесення під будівництво житлових висоток. Навіть одна така в середмісті столиці може дати великий прибуток.

З відкритих джерел відомо, що на вулиці Кониського "моститься" ЖК "Тургенєв". Одна багатоповерхівка була збудована у 2017 році, другу збирались "встромити" на місці старовинної садиби, але розгорівся скандал, що триває вже шостий рік. Демонтувати будівлю намагалися у 2018, 2021 роках, але заважали громадські активісти, які смикали чиновників, не дозволяючи довести вандалізм до кінця.

Перші кримінальні справи проти забудовника “Тургенєв” були відкриті в тому ж 2021 році, а в 2022-му він отримали дозвіл... на реконструкцію. Роботам знову перешкодив громадський розголос. Суд за клопотанням прокуратури наклав спершу на ділянку, а потім і на садибу арешт. Катавасія тривала, доки в кінці березня 2024-го не зібралася Консультативна рада при Департаменті охорони культурної спадщини. Це такий поважний орган, який вирішує, що треба берегти, а що не треба.

Знайшли зраду: будував “агент Кремля”

- Не дозволяється зносити об’єкти, які мають пам’ятникоохоронний статус – занесені до реєстру нерухомих пам’яток або об’єктів культурної спадщини. Жодного такого статусу садиба на Кониського так і не отримала, - каже Олександр Дядюк. - Я був на засіданні Консультативної ради, яка мала зробити висновок: вважати об’єкт цінним, з погляду історії та архітектури, чи ні. Члени ради радше були настроєні на "вирок" для будівлі, але виступив я, виступив пам’яткоохоронець Дмитро Петров, ще кілька представників громадськості. Вони трохи злякалися і зробили хід конем – звернулися до Інституту національної пам’яті.

Тут зробимо екскурс у минуле. Садибою Зеленських будинок іменується через родину міщанина, почесного громадянина Києва Євмена Зеленського. Друга, а точніше перша назва споруди – садиба Маліна. Купець Василь Малін збудував її, поєднуючи підприємницьку діяльність з педагогічною. На останній і загострили увагу члени поважної ради.

Купцю-професору поставили на вид, що сто років тому у Київській духовній академії та Київському університеті він викладав російську мову, отже, проводив імперський курс і служив чимось на зразок "агентів Кремля".

На щастя, здоровий глузд узяв гору, бо під таким соусом можна було б зносити і Маріїнський палац, збудований для імператора, і будівлю Верхової Ради заразом з Кабміном, які під себе робили комуністи.

- Інститут національної пам’яті дав висновок, що Малін не “комуняка” і не підпадає під закон про дерусифікацію, тому будівлі можна надавати пам’яткоохоронний статус, – продовжує Олександр Дядюк. – Але кота за хвіст вдалося потягти, опоненти підготувалися - і сталося те, що сталося.

Немає політичної волі дати “чарівних копняків”

За фактом руйнації садиби Маліна-Зеленських відкрито три кримінальні провадження: умисне незаконне знищення об'єктів культурної спадщини, самовільне будівництво, незаконні дії щодо майна, на яке накладено арешт. Віталій Кличко погрожує, що столична влада подасть позов до забудовника і власників будинку, змусивши їх відбудувати дім у первісному вигляді.

- Як юрист, я вам скажу, що кримінальна відповідальність за статтею 298 КК України (знищення об’єктів культурної спадщини) може наступити тільки, якщо будівля має статус пам’ятки або об’єкту культурної спадщини. Такого статусу не надали. Де-юре це просто старий будинок, який його власник зніс. Всі ці кримінальні справи порушуються, щоб заспокоїти людей, дати їм випусти пару. Потім будуть тихенько прикриті, як на вулиці Ярославській та як було з будинком Уткіна. Максимум - штраф за порушення арешту на майно, - констатує Олександр Дядюк.

Біда в тому, що в столиці таких “старих халуп” без жодного статусу не сотні навіть, а тисячі. Вони формують архітектурний ансамбль старої частини Києва, вони дихають історією, але безсилі перед наступом будівельної комерції, яка постійно тримає “на голці” корупцію.

- За великі гроші знести можна хоч "Софію Київську". Тільки "Софія" буде коштувати дуже-дуже дорого, - гірко жартує наш співбесідник. - Була ідея, була і набрала голоси петиція, щоб охоронний статус надавати всім будинкам, які віком понад 100 років. Але вона не має перспектив.

Олександр Дядюк пояснює, що рішення про надання статусу надати нескладно, але…

- Київська міська рада має повноваження тільки в межах Конституції та діючих законів. А ними автоматичне надання статусу не передбачене. Тільки за відповідної процедури щодо кожного об’єкту. Проблеми в цьому немає, рішення можна ухвалити за кілька тижнів, але за фактом, як бачите, воно тягнеться роками. І відбувається це не тому, що хтось дурний чи ледачий. А тому, що немає політичної волі дати комусь “чарівних копняків” або внести зміни в закони, – констатує наш консультант.

Тим часом

Знесення садиби Маліна-Зеленських планується обговорити 24 липня на позачерговому засіданні парламентської тимчасової слідчої комісії. Як повідомив народний депутат Віталій Безгін, учасники засідання обговорять причини та ідентифікацію відповідальних осіб, чиї дії або бездіяльність призвели до незаконного демонтажу історичної будівлі. Офіційні запрошення на засідання ТСК надіслані міському голові Києва Віталію Кличку, т. в. о. міністра культури та інформаційної політики Ростиславу Карандєєву, представникам прокуратури, поліції.