США вперше розмістили стратегічні бомбардувальники біля українських кордонів

B-52H Stratofortress базуватимуться в Румунії.

eucom.mil

США перекинули до Румунії два стратегічні бомбардувальники B-52H Stratofortress для участі в операції Bomber Task Force Europe. Наразі вони знаходяться за 100 кілометрів від кордону з Одеською областю України. Про це повідомляє Європейське командування армії США.

- Після розгортання бомбардувальники діятимуть як 20-та експедиційна бомбардувальна ескадрилья та інтегруватимуться з союзниками по НАТО та іншими міжнародними партнерами для синхронізації можливостей і забезпечуватимуть виконання зобов'язань щодо безпеки у зоні відповідальності Європейського командування США, - зазначили у командуванні.

Напередодні, 21 липня, бомбардувальники, які зазвичай базуються на авіабазі "Барксдейл" у штаті Луїзіана, прибули на авіабазу "Міхай Когелничану", розташовану трохи більше за 100 кілометрів від кордону з Одеською областю України. Під час перельоту над нейтральними водами Баренцевого моря в рамках міжнародного права на перехоплення цих бомбардувальників Росія направила два свої літаки. Проте бомбардувальники не змінювали курсу і продовжили політ запланованим маршрутом без інцидентів.

Це перший випадок в історії, коли американські стратегічні бомбардувальники виконуватимуть операції з території Румунії, додали у командуванні.