Витік документів PhilipMorris показав, що компанія впливала на політиків та лікарів щодо безпечності IQOS

До речі, Філіп Моріс продовжує працює в Україні попри те, що її визнано міжнародним спонсором війни.

Філіп Моріс

В світі шириться тенденція до зменшення рівня паління. Однак зрозуміло, що сигаретні та тютюнові корпорації не хотіли б зменшення своїх прибутків. Тож одним з т.зв. «більш безпечних» способів паління називають продукт з нагріванням тютюну – IQOS (до речі, заборонений в Україні з 11 липня 2024 року). Та  до цього і досвідчених курців, і молодих активно залучали до використання IQOS.

Про це, зокрема свідчить, витік документів від PhilipMorrisJapan(японської дочірньої компанії PhilipMorrisInternational), завдяки якому було розкрито стратегію впливу на політиків та лікарів щодо просування “безпечності” IQOS. Проаналізувати ці документи взявся наглядовий орган тютюнової промисловості STOP (мережа академічних і громадських організацій охорони здоров’я, що працюють у всьому світі в рамках Ініціативи Bloomberg зі скорочення вживання тютюну), повідомляє видання pravdapro.pm.

Як пише видання, аналіз документів від квітня 2019 року японської дочірньої компанії PMI показує, що PMJ «планувала багатосторонню стратегію впливу на політиків на місцевому, регіональному, національному та навіть на міжнародному рівні. У звіті STOP також наводяться докази того, що PMI може використовувати подібну тактику в інших країнах, потенційно створюючи новий вид тютюнової епідемії з IQOS».

Згідно з документом, PMJ, схоже, лобіює дозвіл на використання IQOS у місцях, де куріння заборонено, схвалення недоведених тверджень галузі щодо зменшення шкоди та оподаткування. Об’єктами схвалення були політики, медичні групи. 

Нагадаємо, що PMІ продовжує працювати на російському ринку, сплачуючи податки в російський бюджет, таким чином стаючи міжнародним спонсором війни в Україні. Незважаючи на те, що компанія в Україні на державному рівні визнана міжнародним спонсором тероризму, вона не згортає, а навіть збільшує свою діяльність, в тому числі, нарощуючи потужності в країні-агресорі.

Більш того на початку червня в ЗМІ з’явилась інформація, що Рhilip Morris International лобіює зменшення акцизу на тютюнові вироби з підігрівом (ТВЕНи) на 30%. Тобто – бюджет України не доотримає ці гроші, а компанія збільшить свої прибутки. Один з тих, хто рекомендував прийняти за основу законопроєкт N11090 про внесення змін до ПКУ щодо перегляду ставок акцизного податку на тютюнові вироби, -  голова Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев.

Зараз законопроєкт вже проголосовано у першому читанні і з урахуванням доопрацювань готується на друге читання.

За даними ЗМІ, 90% ринкуТВЕНів в Україні займає Філіп Морріс (IQOS).

Ще одним із головних лобістів PhilipMorris в Україні називають народного депутата Мар’яна Заблоцького. Саме його ГО «Життя» у партнерстві з ГО «Антикорупційний штаб» та ГО «Центр демократії та верховенства права» у березні 2024 року оголосили одним з переможців антипремії «Золота коса» за дії в корпоративних інтересах тютюнової індустрії. І, до речі, Заблоцький вже третій рік поспіль стає лауреатом цієї антипремії. Громадські активісти стверджують, що Марʼян Заблоцький лобіює через ВРУ і КМУподаткові преференції для Філіп Морріс.

Про це зокрема свідчить, що відхилення поправки № 174 до законопроєкту № 9206, яка передбачала заборону видимого розміщення тютюнових виробів та електронних пристроїв для куріння у місцях роздрібної торгівлі, ініціював якраз Марʼян Заблоцький.

Також громадські активісти звинувачують його у затягуванні розгляду законопроєкту про повну заборону ароматизованих сигарет.

Не виключено, що Філіп Морріс в Україні витрачає великі рекламні бюджети у ЗМІ, які б блокували появу негативної інформації щодо компанії. Про це може свідчити бодай поверхневий перегляд лідерів українських ЗМІ - в інтернет-сегменті чи інших сферах, жодних негативних публікацій про РМ – хоча, як згадувалось вище, НАЗК внеслоPhilipMorrisInternational та JapanTobaccoInternational до переліку міжнародних спонсорів війни ще у 2023 році.

Схоже, що під фінансовий вплив компанії потрапив й один з відомих блогерів-журналістів Євген Плінський. На початку війни він активно критикував компанію за те, що вона не вийшла з російського ринку.Але майже вже два роки ні на його ютюб-каналі, ні в соцмережах (Телекрам каналі та у Фейсбуці) про Філіп Морріс немає жодної згадки. Звісно, це може бути співпадіння, але виглядає воно дивно.