Кличко назвав знесення садиби Зеленських “цинічною провокацією”

Мер Києва також заявив, що активісти мають приходити під Верховну Раду, а не до мерії. 

facebook.com/UA.KyivPolice

Віталій Кличко прокоментував знесення садиби Зеленських, на місці якої хочуть побудувати ЖК «Тургеневъ». Мер Києва назвав це “цинічною провокацією”, а також заявив, що активісти мають приходити під будівлю  Верховної Ради, а не мерії. 

- Несанкціоноване знесення садиби Зеленських вважаю цинічною провокацією. Особливо за кілька днів після того, як до Департаменту охорони культурної спадщини КМДА надійшов пакет доопрацьованої облікової документації щодо присвоєння будівлі на вул. Олександра Кониського, 22 статусу пам’ятки. Зроблено це було на підтримку петиції щодо збереження старовинної будівлі. Активісти приходять під будівлю мерії. Мовляв, «Кличко зніс памʼятку». Але чому обурені демонстранти не йдуть і не ставлять питань парламенту, який вже понад 5 років так і не ухвалив поданий містом законопроект, щоб столиця мала важелі впливу на недобросовісних власників старовинних будівель? - написав він у телеграм-каналі.

Міський голова заявив, що Київ декілька років вимагає від уряду повернути у власність громади будинок Сікорського, який перебуває на балансі Міноборони. Також, за словами Кличко, Кабмін заблокував передачу громаді Гостинного двора.

- За останні роки місто направило до Мінкульту десятки звернень про те, щоб занести понад півтори тисячі пам’яток та щойно виявлених об’єктів культурної спадщини до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. А внесло міністерство тільки близько сотні. Окрема теж тема — реагування правоохоронних органів на випадки руйнувань забудовниками старовинних будівель. Коли відбувається в усьому боротьба і часто життєзабезпечення міста доводиться підтримувати не завдяки, а попри все, відбуваються руйнівні процеси, - додав він.

Уранці 21 липня Офіс Генерального прокурора повідомив, що через знесення садиби Зеленських попри її арешт розпочато кримінальне провадження. Техніку вилучили.