У Києві зносять історичну будівлю 1890 року, відому як "садиба Зеленських"

На місці будівлі хочуть поставити торговельний центр.

facebook.com/shelevytska

У п'ятницю, 19 липня, у Києві почали зносити історичну садибу, побудовану 1890 року. Про це повідомила депутат Київської міської ради Ксенія Семенова на своїй сторінці у Facebook.

– Зносять українську садибу 1890 року. Це щось про культуру. І про повагу до киян. 6000 осіб підписали петицію щодо збереження садиби, – написала депутат.

Будинок кінця XIX століття на вулиці Кониського, відомий як "садиба Зеленського", кияни намагалися врятувати, звертаючись із петиціями до влади. Коли стало відомо, що будинки зносять, кияни почали збиратися біля нього та викликали поліцію.

Садиба Малина розташована у Києві, на вулиці Олександра Кониського, 22 (раніше – Тургенєвська). Роком будівництва вважається 1890-й. У ній із 1911 по 1915 рік проживала родина заможних міщан Зеленських. Вся суперечка крутиться довкола історичного статусу будинку. Якби він, то ніхто б не міг зазіхнути на ділянку під садибою. Але раніше забудовник подав до Департаменту охорони культурної спадщини КМДА документацію, в якій стверджує, що 134-річна садибани має цінності. Раніше поряд з будинком Зеленських у 2017 році збудували клубний будинок Turgenev. Для того, щоб продовжити будівництво, у 2018 році садибу спробували знести, але після громадського розголосу демонтаж зупинили.