Національна академія наук підтримала скасування переведення годинників

За словами науковців, більшість території України знаходиться у другому часовому поясі, тож має бути "зимовий" час.

facebook.com/NASofUkraine

Після того як Верховна Рада у другому читанні ухвалила проєкт закону "Про обчислення часу в Україні", яким скасувала переведення годинників, у суспільстві виникла дискусія - не всі підтримують таке рішення парламентарів і навіть закликали президента Володимира Зеленського накласти вето на цей закон. Науковці Національної академії наук України висловили свою думку щодо цього питання - вони підтримали скасування переведення годинників.

- Цей закон є таким, що відповідає інтересам України. Майже вся територія України повністю розташована у так званому другому часовому поясі нашої планети за винятком частини Закарпатської області, розташованої у першому поясі, й окремих східних районів Донецької та Луганської областей, які належать до третього часового поясу. Тому не виникає жодних сумнівів щодо того, що наша країна має належати до другого часового поясу. З огляду на це пропозиції розділити територію України на два часові пояси або залишитися на "літньому" часі (що фактично означає перехід до третього часового поясу), які лунають у медіа, позбавлені вагомих обґрунтувань, - вважає академік НАН України Володимир Радченко.

Щодо питання сезонного регулювання початку робочого часу для максимально ощадливого витрачання енергоресурсів, то Радченко зазначає, що законодавство дозволяє місцевій владі встановлювати час початку робочого дня не лише локально (об’єктово), але й регіонально, зокрема з урахуванням часових та сезонних відмінностей початку і тривалості світлового дня. При цьому немає потреби у загальнодержавному переведенні годинників.

Також академік наголошує, що і Європарламент вже ухвалив попереднє рішення про скасування сезонного переведення годинників. Він проголосував за скасування "літнього" часу у 2021 році, але цей процес загальмувався через пандемію COVID-19, що призвело до масштабних зупинок у роботі підприємств, установ та організацій майже на всій планеті.