Померла Чжен Пейпей, зірка оскароносного фільму "Тигр підкрадається, дракон ховається"

Чжен - одна з перших жінок у світі, які зіграли головні ролі у фільмах про бойові мистецтва.

facebook.com/officialchengpeipei

Китайська та американська актриса Чжен Пейпей, яка зіграла роль "Нефритової лисиці" у фільмі "Тигр підкрадається, дракон ховається", померла у віці 78 років. Про це пише Variety із посиланням на заяву сім'ї артистки.

Акторка померла вдома в оточенні близьких 17 липня. Останні роки життя артистка приховувала від громадськості, що важко хворіла. У 2019-му лікарі діагностували у неї нейродегенеративний синдром, який називають кортикобазальною дегенерацією. Це рідкісне захворювання із симптомами, схожими на хворобу Паркінсона, проте існуючі методи лікування сьогодні не дозволяють сповільнити прогрес хвороби. Дізнавшись про недугу, Чжен заповіла після смерті пожертвувати її мозок для медичних досліджень цього захворювання.

Пейпей народилася Шанхаї 6 січня 1946 року, а 1962 року переїхала до Гонконгу. Здобувши балетну та танцювальну освіту, вона почала співпрацювати зі студією Shaw Brothers. Актриса дебютувала у кіно, зігравши у драматичному фільмі "Камінь закоханих".

Чжен - одна з перших жінок у світі, які зіграли головні ролі у фільмах про бойові мистецтва. Проривною роллю в її кар'єрі став бойовик "Випий зі мною" Кінга Ху. Фільм вважали гонконзьким претендентом на «Оскар», проте картина не була номінована. У 1970-х роках актриса переїхала до Сан-Франциско, де навчалася у бізнес-школі Каліфорнійського університету та виховувала чотирьох дітей. Спадкоємці артистки пішли стопами матері і також пов'язали своє життя з телебаченням та кіноіндустрією. Син Пейпей був ведучим на каналі National Geographic, а дочка стала олімпійською гімнасткою в США і знімалася в серіалі "Таємне місто" та американських фільмах "Тигр підкрадається, дракон ховається: Меч долі" і відродженому телесеріалі "Гаваї 5-0".

Найбільш знаковою роботою акторки стала роль лиходійки Джейд Фокса у фільмі "Тигр підкрадається, дракон ховається", який вийшов на екрани у 2000 році. Картина здобула чотири премії "Оскар" і стала першою стрічкою іноземною мовою, яка зібрала в США понад 100 мільйонів доларів.