Зеленський і Трамп у п’ятницю запланували телефонну розмову, - CNN

Цей дзвінок стане їхньою першою розмовою після того, як республіканець залишив Білий дім.

Photo by Jonathan Ernst/Reuters

Володимир Зеленський і Дональд Трамп запланували телефонну розмову на п’ятницю, 19 липня. Про це повідомив CNN з посиланням на два джерела, знайомі з планами.

Цей дзвінок буде першою розмовою після того, як Трамп перестав бути президентом США. Розмова відбудеться на тлі його участі у виборах і стурбованості в Європі щодо того, якою буде політика республіканця щодо війни в Україні, якщо він виграє у листопаді.

Одне з джерел американського телеканалу зауважило, що графіки часто зміщуються. Продовжуються переговори щодо часу для телефонної розмови між Зеленським і Трампом.

Дональд Трамп неодноразово заявляв, що може врегулювати війну в Україні за один день, але залишається незрозумілим, як він буде прагнути до миру. Минулого місяця під час дебатів із президентом Джо Байденом Трамп сказав, що путінські умови угоди, яка передбачатиме передачу Україною чотирьох територій, які зараз окуповані Росією, є «неприйнятними». Але колишній президент і його союзники також критикували військову допомогу США Києву.

Минулого тижня, коли Зеленський був у США, він сказав, що «всі чекають листопада», включно з Путіним. Він також сказав, що Байден і Трамп «дуже різні», але обидва підтримують демократію, тому “Путін буде ненавидіти їх обох».

Минулого тижня Трамп зустрівся з прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном вдруге менш ніж за пів року. Візит відбувся менш ніж через два тижні після зустрічі Орбана з Путіним у Москві. Після зустрічі Орбан сказав європейським лідерам, що Трамп готовий виступати як мирний посередник між Росією та Україною.