Кліматологи попереджають: Наступна хвиля спеки прийде на початку серпня

Спека, побивши 70-річні температурні рекорди, відступила ненадовго.

REUTERS

Липнева спека в Україні невтомно б'є рекорд за рекордом. Лише днями у Києві температура обігнала попередні свої максимальні позначки за останні 70 років! Навіть вода у Дніпрі нагрілася до рекордного показника за останні 14 років і досягла цілком комфортної для літа температури ванни – майже 30 градусів.

Від справжньої африканської спеки в прямому сенсі плавилися асфальт і пластмаса, спалахували пожежі, а телефони швидких і сімейних лікарів розпалювалися до краю: черги тих, кого спека змусила повзти під сонцем до лікаря, якщо не їхати в кареті швидкої, не зменшуються.

Вже в ці дні (з 18 липня) можна буде видихнути і прийти до тями після задушливої ​​спеки – в Україну, нарешті, йде довгоочікувана прохолода. Полегшення після відміток, що зашкалюють на термометрах вже відчули жителі західних і північних областей. Незабаром погода обіцяє змилуватися і над жителями інших регіонів. Але поки більшості центральних, південних і східних областей доведеться ще трохи потерпіти – тут вітерець, що несе полегшення та зниження температури, подує пізніше.

На півночі та заході більше +30 не буде

Як розповіла Коротко про кліматолог Віра Балабух, антициклон, який і приніс в Україну пекельну спеку, вже руйнується та йде на схід.

- Тому найближчим часом температура поступово знижуватиметься, і наприкінці липня вона стане значно комфортнішою, ніж зараз, - зазначає Віра Балабух. - Але не слід забувати, що літо ще триває, і на початку серпня ще можлива нова хвиля спеки. Але що радує, найімовірніше, вона не буде такою інтенсивною, як зараз.

Як розповіла Коротко про синоптик Наталія Птуха, вже зараз через західні та північні області країни проходить атмосферний фронт з активною грозовою діяльністю, а відразу слідом за ним чекаємо на північно-західний вітер, який і принесе свіжіші повітряні маси.

- Вже у п'ятницю (19 липня) у цих регіонах у нас буде набагато комфортніша температура: вночі – 15-20 градусів тепла, вдень - 24-30, - пояснює Наталія Птуха. – Температура на цих теренах не перевищить 30 градусів. Порівняно з попередніми показниками вже буде набагато легше.

У більшості центральних, південних і східних областей протягом найближчих кількох днів температура залишиться все ще високою.

На півдні та сході збережеться сильна спека

За словами Наталії Птухи, мешканцям центру доведеться пережити ще кілька тропічних ночей із температурою близько 20-25 градусів уночі та 28-34 градуси вдень.

- На півдні та сході все ще може бути сильна спека – до 35-38 градусів, але принаймні вже не 40-41 – вже не надзвичайна температура, як було кілька днів поспіль, – продовжує Наталя Птуха. – Зараз атмосферний фронт із заходу та півночі частково зміщується до центру, у п'ятницю він піде на південний схід. Він не буде надто активним, можуть бути локальні грозові дощі.

Після цього на територію України знову піде теплова хвиля.

- Вона прийде вже із заходу, і вже не поєднуватиметься з такими повітряними масами, що палять, як було зараз, - підсумовує синоптик Наталія Птуха. – В основному, буде без опадів, температура – ​​до 30 градусів на заході, півночі, місцями – на півдні та сході.

Прохолодних днів буде все менше

За словами кліматолога Віри Балабух, темпи підвищення температури в Україні – одні із найшвидших на планеті.

– Клімат на планеті змінюється, і в Україні також суттєво підвищується температура, – зазначає Віра Балабух. – Наша країна належить до тих регіонів, де темпи підвищення температури протягом останніх десятиліть були одними з найвищих. З огляду на ті дослідження, що ми маємо зараз, це відбувається через істотні зміни циркуляції атмосфери. Такі хвилі спеки стають дедалі частішими, збільшується їх періодичність, інтенсивність та потужність. На жаль, ця тенденція зберігатиметься і надалі, і лише посилюватиметься.

Більше зміни, пов'язані з глобальним потеплінням, звичайно, відчувають жителі країн, де є сезонність – там, де раніше були суворі зими, помітніше, що вони стали набагато теплішими. Холодних та прохолодних днів, за словами синоптиків, наступними роками буде дедалі менше, а от тих, коли позначки термометрів наближатимуться та перевищуватимуть 40 градусів, дедалі більше.