У Львові не відмовляються від навчального року із серпня, незважаючи на заяву омбудсмена

Міський голова Андрій Садовий проти навчання онлайн, до якого доведеться повернутися взимку у разі проблем з опаленням.

Зображення Дмитро Володимирович із сайту Pixabay

У Львові вирішили не відмовлятися від початку навчального року в серпні попри заяву освітнього омбудсмена про відсутність правових підстав. Це випливає з допису мера Андрія Садового, який він опублікував у своєму телеграм-каналі 18 липня.

- Якщо взимку ситуація з енергетикою, або опаленням погіршиться, школи відкриють свої двері для всіх, кому треба зігрітись, або зарядити свої пристрої. Навчальний процес буде перервано. Що тоді рекомендуватимуть люди, які знають всі закони та правила? ZOOM? Вибачте, але ні. На третьому році війни ми вже знаємо, що це так не працює. Саме тому ми плануємо розпочати навчання 19 серпня. Семестр триватиме до Різдва. Якщо ситуація буде кращою, аніж попередні прогнози, ми переглянемо термін канікул. У час війни такі рішення має приймати той, хто несе відповідальність на місцях, - написав він.

Садовий додав, що у вересні теж бувають спекотні дні і заплановані відпустки, тому “це взагалі не аргумент”.

17 липня освітній омбудсмен Сергій Горбачов написав у своєму фейсбуці, що за законом навчальний рік починається 1 вересня. Під час воєнного стану для зміни цієї дати потрібна постанова Кабінету міністрів. Якби таке рішення прийняли у квітні-травні, то більшість сімей могли б скорегувати свої плани на літо - відпустки батьків та оздоровлення дітей у таборах. Також відкликання педагогів з відпустки заборонено законодавством. На думку освітнього омбудсмена, школи не встигнуть підготуватися до навчального року раніше 1 вересня, враховуючи нестачу працівників будівельної галузі.