Що передбачає Стратегія морської безпеки України – основні тезиси

Напередодні президент Зеленський ввід у дію відповідне рішення СНБО.

t.me/Nazars_look

У новій Стратегії морської безпеки України передбачено створення міжнародної платформи "Безпечне Чорне море", до якої будуть залучені держави Чорноморського регіону (окрім РФ), Середземномор'я, Глобального Півдня та інші держави, які стикаються з викликами економічного та продовольчого характеру в результаті перешкоджання Російською Федерацією свободі судноплавства в Азовсько-Чорноморському басейні. Про це йдеться в опублікованому на сайті президента документі.

У Стратегії також поставлено завдання укладення із зацікавленими державами угод про надання Україні безпекових гарантій, які включатимуть механізми гарантування безпеки в Азовсько-Чорноморському басейні.

Також Стратегією передбачено "розвиток взаємодії з міжнародними партнерами в межах Коаліції морських безпекових спроможностей, яку очолять Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії і Королівство Норвегія.

Передбачені також:

В документі прописано і створення умов для тимчасової міжнародної військової (військово-морської) присутності на території Кримського півострова після його деокупації.