Російські ЗМІ готують суспільство до тривалої війни, - ISW

Такого висновку експерти дійшли, проаналізувавши останні публікації ЗМІ РФ.

REUTERS

Російські державні ЗМІ готують громадськість до тривалої війни в Україні, яка може затягтись на 10 років. Про це йдеться у останньому звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Експерти наголошують, що заступник голови Ради безпеки Росії Дмитро Медведєв 17 липня дав інтерв'ю російському виданню "Аргументы и факты" , в якому заявив, що "недарма" Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг припустив, що Україна може вступити до альянсу протягом наступних десяти років». Він зробив висновок, що Україна "ніколи" не вступить до НАТО, оскільки до 2034 року зміниться керівництво НАТО, і тому "цілком можливо, що горезвісної країни 404 [зневажливе використання коду комп'ютерної "помилки" 404, що означає, що Україна не є реальною державою] також не буде існувати». 

Аналітики наголосили, що Медведєв не сказав прямо, що Україна припинить своє існування до 2034 року, - але російські ЗМІ відразу почали публікувати статті з такими заголовками, як "Медведєв визнав, що Україна перестане існувати в 2034 році" і що "Медведєв передбачив зникнення України до 2034 року".

На думку експертів, те, як російські ЗМІ наразі редагують заяви Медведєва, має кілька наслідків. По-перше, це є обіцянкою російській громадськості, що Росія зможе виграти війну протягом десятиліття. Цей російський наратив підриває окремі спроби окремих кремлівських чиновників припустити, що Росія готова "вести переговори" про "мир" з Україною, і підкреслює, що єдиною бажаною кінцевою метою війни для Кремля є повне знищення української держави і народу.