Блогер Іванов звинуватив Порошенко в нецільовому використанні з його благодійного фонду

Політик вніс заставу за Романа Червінського. 

Донати, які були зібрані з українців на ЗСУ, фонд Порошенка та близька до нього ГО «Справа громад» витратили на застави підозрюваним у кримінальних справах та для заробітку на купівлі-продажу державних облігацій. Про це повідомляє блогер та телеведучий Сергій Іванов.

«Вчорашня застава за Червінського, яку вніс фонд Порошенка, викликає питання щодо використання коштів, зібраних з громадян України для підтримки Сил оборони... Ці 9 млн грн олігарх взяв не зі своєї кишені, як мало б бути, а з власного благодійного фонду, який збирає з громадян донати і активно рекламується в соцмережах та на фізичних рекламних носіях. Тобто замість війська ці гроші пішли на заставу для людини, яка становить для Порошенка особистий інтерес», - пише Іванов.

Він наголошує, що внесена застава дозволила вийти на волю Роману Червінському, якого обвинувачують у проведенні несанкціонованої операції, що потягнула за собою загибель командира частини, поранення 17 військових, пошкодженні бойових літаків та злітно-посадкової смуги. Також, за словами блогера, Червінському інкримінують вимагання $100 000 у комерсанта за вирішення питання з контрабандним товаром.

Як повідомляє Іванов, це далеко не перший випадок вільного поводження з коштами благодійників з боку фонду Порошенка.

«У 2023 році, у розпал війни, Шевченківський суд повернув фонду Порошенка та його ГО «Справа громад» 17 млн грн застави ще за одного підсудного. Тобто українці задонатили 17 млн грн на військо, а він викупив з-під варти потрібну йому людину. Виходить, Порошенко через свій фонд спустив мільйони донатів українців на викуп із суду хабарників та аферистів», - відзначає Іванов.

Також, за його словами, у 2023 році через свій банк Порошенко вклав в облігації 156 млн грн внесків українців, заробивши на цьому 50 млн грн неоподаткованого прибутку.

«Знову ж таки, якщо ти збираєш кошти не на військо, а на здійснення фінансових операцій, просто скажи про це, але тоді це не вважатиметься благодійною діяльністю. Так само легко ставиться до чужих грошей і партія Порошенка «ЄС». Днями НАЗК викрило її на фінансовій оборудці: витягли з бюджету 35 млн грн і накупили на них державних облігацій, що прямо заборонено законом. Потім цінні папери продали, а відмиті таким чином мільйони вивели на власний рахунок, збільшивши заробіток на державі у кілька разів», - пише Іванов.

Блогер звертає увагу, що системний характер нецільового використання коштів Порошенком є вже не тенденцією, а схемою.

«Вже зрозуміло, кого Порошенко викупить наступним. Днями правоохоронці затримали на Закарпатті депутата від «ЄС», який за 14 тисяч євро переправляв втікачів за кордон. Скоро вийде. І знову за донати українців на військо», - резюмує блогер.