До України з російського полону повернулися ще 95 захисників

Від початку повномасштабного вторгнення це вже 54-й обмін полоненими.

t.me/Koord_shtab/7048

У середу, 17 липня, внаслідок проведених Координаційним штабом за дорученням президента України заходів вдалося звільнити з ворожого полону ще 95 українських військовослужбовців. Про це повідомив Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими.

Серед військових, яких повернули, 49 воїнів ЗСУ (у тому числі учасник "повітряного мосту", який добровільно зголосився на гелікоптері летіти на "Азовсталь", щоб допомогти заблокованим там підрозділам, та двоє з Повітряних сил),  21 нацгвардієць, 10 військових моряків, семеро з Сил територіальної оборони, п’ятеро прикордонників, двоє з Державної спеціальної служби транспорту і один оборонець із добровольчого формування територіальної громади. Усі звільнені цього разу - чоловіки: 88 рядових та сержантів, семеро офіцерів.

У штабі зазначають, що серед українців, які отримали нарешті свободу, 23 людини боронили Маріуполь (з них 13 - оборонці "Азовсталі"), 41 воював на Донецькому напрямку, по дев’ятеро - на Луганському та Запорізькому, по троє - на Херсонському та Харківському. Один зі звільнених моряків на момент початку вторгнення перебував у Київській області та одразу приєднався до оборони свого селища від окупантів у складі Макарівської ТрО. Коли видавав гуманітарку місцевим мешканцям, потрапив у полон до російських військовослужбовців-бурятів.

Чимало українських бійців, які повертаються, потерпають від наслідків поранень та мають хронічні захворювання, які потребують тривалого лікування. Більшість з них перебували у полоні країни-агресорки з 2022 року. Також серед звільнених є оборонець, який вважався зниклим безвісти. Посередником у переговорах про обмін полоненими виступили Арабські Емірати.