Замість моря – кар'єри: вінницькі Мальдіви, Голлівуд над Дніпром та житомирський Памуккале

У рукотворних водоймах можна не тільки купатися, але й насолодитися чудовим видом водної гладі.

zhzh.com.ua

Відсутність повноцінного та безпечного відпочинку біля моря українці компенсують поїздками до будь-яких водойм поблизу. У нинішню спеку популярні всі місця, де є хоч якась вода. Хоч болото, хоч міське озерце, хоч ставок біля промислових підприємств. Але особливою популярністю користуються кар'єри - там практично скрізь чиста і прохолодна вода, пристойні глибини і приголомшливі види. Кореспондентка Коротко про розповідає про найпопулярніші.

Львівська область: Яворівський кар'єр

Яворівське море, або море біля Львова, як його ще називають, з'явилося 2006 року, коли затопили кар'єр, де раніше добували сірку. Популярне серед львів'ян та мешканців сусідніх областей, а також підприємців, які активно забудовують прибережну зону. Бізнесменів надихає і можливість у майбутньому привабити сюди європейського туриста – з прикордонних польських міст їхати рівно стільки ж, скільки зі Львова. У перспективі на цьому озері зможе відпочивати близько 30 тисяч людей одночасно.

Кар'єр вважається найглибшою в країні штучною водоймою – її глибина близько 70 метрів. Тут можна кататися на серфах, кайтах (серфінг з допомогою своєрідного повітряного змія. - Авт.) або на човнах і катамаранах. Можна посидіти з вудкою - в озері повно риби.

Деякі комплекси відпочинку вже відкриті, але ще достатньо місць, де можна відпочити безкоштовно. Щоправда, не скрізь є безпечний підхід до води – треба вибирати місця. Також треба враховувати погоду – у вітряні дні на львівському "морі" піднімаються хвилі півтора-два метри заввишки. А також пам'ятати, що у прибережній зоні під водою багато рослинності. На глибині – затоплені дерева, кущі, пагорби.

Де: за п'ять хвилин їзди від Яворова у Львівській області або годину зі Львова.

Черкаська область: синє озеро Бучак

Озеро розташоване в мальовничому місці і (незважаючи на штучне походження – воно з'явилося на місці котловану недобудованої Канівської гідроакумулюючої електростанції) може похвалитися кришталевою чистотою. Хоча воно й причаїлося біля берегів Дніпра, воду бере з холодних джерел. Можна не лише плавати та засмагати, а й рибалити. Крім риби, тут живуть черепахи. Для красивих знімків краще піднятися вище за рівень озера – тоді в кадр потрапить не лише озеро, а й гори та Дніпро.

Завдяки чудовим місцевим краєвидам ще в середині минулого століття село Бучак прозвали Голлівудом над Дніпром. Тут Сергій Параджанов знімав «Українську рапсодію», Юрій Іллєнко - «Ночі на Івана Купала», Олександр Птушко - «Казку про Іллю Муромця», перший радянський широкоекранний фільм. Саме село майже повністю зруйноване внаслідок будівництва ГАЕС. Сьогодні тут залишилися з десяток людей.

Неподалік у лісі розташована Рожена криниця. Кажуть, вода в ній лікувальна, і ще князі перед походами пили її та лікували нею рани.

Де: Трахтемирівський півострів у селі Бучак за 13 км від Канева, Черкаська область. Із траси P19 до озера - ще близько 10 км.

Житомирська область: Дружбівський кар'єр

Один з найбільших кар'єрів країни розташований серед соснового лісу. Глибина – близько 30 м. Колись тут добували граніт. Місцеві краєвиди обіцяють нікого не залишити байдужим.

Це місце вже давно прозвали куточком Туреччини в центральній Україні: завдяки білим скелям, які уподобали ластівки, і найчистішій бірюзовій воді він нагадує турецький курорт Памуккале. Такий колір воді надає глина. Хоча висловлюють і думку, що це просто відображення неба – така чиста вода. На підтримку цієї версії «говорять» і раки, що тут водяться. Риба також є.

Популярність серед відпочиваючих кар'єр почав здобувати лише кілька років тому – після того як у інтернеті розлетілися його фото, зроблені з висоти. Сьогодні тут щодня сотні відпочивальників.

Де: селище Дружба, Житомирська область.

Житомирська область: Соколовський кар'єр

Завдяки своїй глибині, що, кажуть, перевищує сотню метрів, кар'єр став улюбленим місцем для дайверів. Тут можна досліджувати підводний світ без занурення – така вода прозора. На глибині – печери, гроти та ущелини. А ще – затоплені автомобілі, що добре видно. Джип і перевернуті на дах "жигулі" лежать із західного боку, зі східного - ще один "жигуль". Кажуть, є навіть затоплений екскаватор. З південного боку на глибині багато затоплених дерев, справжній ліс.

Це одне з найпопулярніших місць відпочинку мешканців Житомирської області та сусідніх – не лише екстремалів, які прагнуть вивчити підводні загадки колишнього гранітного кар'єру або пострибати у воду зі скель, а й простих аматорів насолодитися гарними краєвидами. Хоча облаштованого пляжу немає, та й береги не дуже зручні для спуску до води, до того ж після дощу слизькі, менше від цього відвідувачів не стає. Є мілководдя, безпечне для дітей, безпечні стежки, якими можна спуститися. Можна рибалити.

Туристів сюди тягне не лише вода та можливість стрибнути у воду з висоти, а й пейзажі: кар'єр з усіх боків оточений скелями, що поросли лісом.

Де: околиця Житомира.

Вінницька область: Черепашинський кар'єр

Це місце у народі прозвали вінницькими Мальдівами. Таку назву озеро і саме село, де воно знаходиться, отримали від того, що раніше тут, кажуть, водилися черепахи. У ті часи село було захищене від нападів татар болотами, які нібито облюбували панцирні жителі. До 1990-х у кар'єрі видобували граніт, але вже кілька десятиліть він служить курортом для місцевих і не тільки.

Розташований кар'єр серед лісу, глибина - близько сотні метрів. Причому щороку вода із підземних джерел продовжує прибувати – дерева на берегах уже затопило. Чиста – можна спостерігати, як на глибині плавають рибки. Береги - переважно урвища з глини чи піску. Варто пам'ятати, що дно кам'янисте та нерівне, тому стрибати з урвищ у воду не рекомендується.

Озеро облаштоване, є бази відпочинку з будиночками, альтанками, шезлонгами, парасольками, проблем із харчуванням та напоями немає – стоять намети та столики.

Де: село Черепашинці, 40 км від Вінниці.