Кислиця – Лаврову: А яка тварина ви, товариш?

У такий спосіб постпред України при ООН відреагував на цитування Лавровим англійського письменника Джорджа Орвелла.

Getty Images

Сергій Кислиця жорстко відповів російському міністру Сєргєю Лаврову, який  процитував "Ферма тварин" Джорджа Орвелла. Постперед України при ООН   поцікавився у представника країни-терористки, якою твариною є він у цій історії. Своє запитання Кислиця поставив опоненту у мережі Х.

Засідання Радбезу ООН відбулось 16 липня. Основна тема зустрічі - багатостороннє співробітництво. На ньому виступив російський міністр закордонних справ Сєргій Лавров, процитував англійського письменника.

- У минулому столітті Джордж Орвелл у своєму оповіданні "Ферма тварин" уже передбачив суть порядку, заснованого на правилах, де всі тварини рівні, але деякі рівніші за інших. Якщо ти виконуєш волю гегемона, тобі дозволено все. А якщо наважишся та почнеш відстоювати свої національні інтереси, то будеш оголошений ізгоєм і підданий санкціям,
– заявив Лавров.

Сергій Кислиця у своїй відповіді Лаврову наголосив, що спроба Лаврова підкріпити свій виступ у Радбезі ООН образами з твору англійського письменника є «жалюгідною».

- За кого нас має жалюгідний Лавров, коли намагається мобілізувати Орвелла на свою підтримку? Можливо, він не знає, що нью-йоркські дипломати насправді читали Орвелла, а не є побічними продуктами МДІМВ (Московського державного інституту міжнародних відносин. - Авт.) у Радянському Союзі, де книжки Орвелла були заборонені або піддавалися цензурі, - зазначив постпред України в ООН.

Він додав, що  «прихвостні-спічрайтери» Лаврова забули йому нагадати, що письменник був критиком Сталіна й вороже ставився до сталінізму. І що сам Орвал казав, що «Ферма тварин» (Animal Farm)«відображає події, що передували російській революції 1917 року, а потім сталінську епоху Радянського Союзу – період, коли Росія жила під владою комуністичної ідеології Йосипа Сталіна, яку так люблять у сьогоднішній Росії-колгоспі, майже обожнюють».

- Кожна тварина в «Фермі тварин», представляла певний клас радянського (читай, сьогоднішнього російського) суспільства: робочий кінь Боксер – робітничий клас та ідейних стахановців; скептичний осел Веніамін – інтелігенцію, яка все розуміє, але бездіяльна; злі собаки – співробітників НКВС; безмовні вівці – маси людей; порося Квікун – підконтрольні владі ЗМІ тощо… Так, товарищ лавров, що ви за тварина? - написав Кислиця.