Київську та Канівську ГЕС практично неможливо зруйнувати ззовні, - керівник Укргідроенерго

Ігор Сирота розповів про ймовірні сценарії та наслідки руйнування найбільших українських ГЕС окупантами.

ukrinform.ua

Малоймовірно, що Росія зможе зруйнувати Київську та Канівську ГЕС, вважає керівник Укргідроенерго Ігор Сирота. Але теоретично це можливо.  Про це він сказав в інтерв'ю Forbes Ukraine.

Російське Міністерство закордонних справ нещодавно звинуватило українську владу у підготовці підриву дамб Київської ГЕС та Канівського водосховища. Перед підривом Каховської ГЕС минулого року росіяни також звинувачували ЗСУ у своєму майбутньому злочині. Проте керівник Укргідроенерго Ігор Сирота не розцінює заяву російського МЗС як погрозу.

- Такі заяви більше схожі на залякування українців. Наші станції надійно захищені. Найбільші українські ГЕС практично неможливо зруйнувати ззовні. Лише якщо скинути на них кілька авіаційних бомб - для цього росіяни мали б залетіти на територію України на літаках. Київська та Канівська ГЕС розташовані у центрі України, далеко від лінії фронту, тому авіація ворога навряд чи зможе наблизитись. Це вкрай малоймовірний сценарій. Каховську ГЕС вони змогли підірвати зсередини, тому що вона була ними окупована. Завезли туди сотні кілограмів вибухівки, - сказав Ігор Сирота.

Він також зазначив, що якщо росіянам все ж вдасться підлетіти на літах і скинути на ГЕС бомби, є різні моделювання ситуації, щоб не призвести до великого підтоплення. У найгіршому випадку може затопити підвали у деяких районах Києва, прилеглих до Дніпра. Але при цьому, звичайно, на певний час зникне можливість генерувати електроенергію та подавати прісну воду.

- Навіть якщо росіяни зруйнували б київські дамби, наслідки не мали б такого характеру, як це було на Херсонщині. Тому що Київське та Канівське водосховища практично в шість разів менші, ніж Каховське, - сказав керівник Укргідроенерго.