Гід по Карпатах: Заборона ходити на Чорногору доб’є туризм в горах остаточно

У Карпатах з метою безпеки закрили два десятки популярних туристичних маршрутів.

mapakosiv.if.ua

В Україні почала діяти нова заборона, спрямована на боротьбу з ухилянтами, які заради того, щоб уникнути служби в армії, готові не тільки стрибати в Тису, яку давно прозвали річкою смерті (від початку року в ній загинуло 35 чоловіків, які намагалися доплисти до Румунії), а й пробираються за кордон через гори. Частину гір в Івано-Франківській області, через які вони і шукають прохід до Румунії, вже зараз, у розпал туристичного сезону, закрито для відвідувань. Всім. 10 липня Державна прикордонна служба розширила перелік туристичних маршрутів, відвідування яких тимчасово є обмеженим.

Чоловіки не їздять з травня. Тепер не пустять і жінок

Гід по Карпатах Тарас Пасимок із Косова, автор понад тисячі статей про походи та велопоїздки в гори, співавтор платформ "МапаКосів", "ВелоКосів" і "Гуцулія", зазначає Коротко про: потік туристів значно знизився ще з травня, коли ухвалили закон про мобілізацію. Тоді на перевалах і дорогах, що ведуть до курортних містечок і селищ, з'явилися блокпости. Чоловіки-туристи зникли. А з 16 липня в горах більше не побачать і туристок з дітьми.

Заборона стосується відвідування п'ятикілометрової зони біля румунського кордону в горах Івано-Франківської області. До списку потрапило майже 30 туристичних маршрутів. Більшість із них ведуть на Чорногірський хребет. Це якраз ті вершини, гірські озера, полонини та інші живописні місцини, які й обирала переважна частина туристів.

- Всі маршрути, що ведуть на Чорногірський хребет і гору Піп Іван, яка теж в списку, популярні серед туристів, - зазначає Коротко про гід. - Деякі з них ведуть одразу на кілька гір. Наприклад, полонина Гаджина, через яку можна вийти і на Чорногору, і на Піп Іван, і на Бребенескул. Решта локацій зі списку належать до Чивчинських гір. Гора Чивчин розташована на самому кордоні з Румунією, але тамтешні маршрути непопулярні, там ніколи не було багато туристів. Тому прикинутися туристом на Чорногорі куди легше.

Говерлу не чіпали, але шлях на неї закрили

З вершин та інших локацій, які ведуть на Чорногірський хребет, в списку дозволених для відвідування залишилася тільки Говерла. Решта гір, що розкинулись від неї в бік Румунії, недоступні. Як і Говерляна, або Мала Говерла, через яку туристи також вирушали на найвищу вершину України. Але туди можна потрапити різними шляхами.

- Найбільше дивує заборона проїзду чи проходу через Кривопільський перевал, тому що це єдина дорога до Верховини, - говорить Тарас Пасимок. - Він знаходиться між Ворохтою і Верховиною, його ніяк не обійдеш і не об'їдеш. Це дивно, і як фізично це зробити - незрозуміло. Якби там поставили блокпост - це одна справа, але не їхати через перевал тим же жителям цієї місцевості - нереально.

Селище Верховина давно набуло слави центру гуцульської культури в Карпатах і ніколи не скаржилося на брак туристів. Тут можна сплавлятися річкою Черемош на байдарках, рафтах (надувних човнах - навіть працює школа рафтингу), каяках, звідси починається багато маршрутів в гори та на скелі. Селище невелике - лише п'ять тисяч жителів, але в ньому відкрито аж сім музеїв. Також неподалік, в Криворівні, знімали фільм Сергія Параджанова "Тіні забутих предків", а про саму Верховину можна знайти рядки в Івана Франка.

Верховинський район відомий як лікувально-оздоровчий. Це місце не зачепила урбанізація, тут все наче законсервувалося. Цьому посприяла важкодоступність гірського району, яка є і щастям, і прокляттям місцевих мешканців водночас. Завдяки цьому тут збереглися старовинні традиції та ремесла, які в інших регіонах давно забуті, проте розраховувати на легкі будні в горах аж ніяк не варто – життя тут важке.

Ворохта - не менш популярна локація, яка вабить туристів і влітку, і взимку. Забудовувати її пансіонатами почали ще на початку минулого століття, а в його середині вже відкрили гірськолижну школу. Ще 1922 року у Ворохті збудували перші на території тодішньої Польщі професійні трампліни, а сьогодні саме тут готують українських спортсменів. Також неподалік починається маршрут на Говерлу.

Людей залишать без заробітку

Оскільки в горах виробництв, фабрик і заводів немає, у людей не такий вже й багатий вибір роботи. Багато хто виживав якраз завдяки туризму. Хтось вишивав сорочки, хтось займався різьбленням по дереву або ткацтвом, а багато хто відкривав кафе, бази відпочинку та організовував екскурсії до місцевих родзинок. І зараз ці люди залишаться без копійки.

- Потік туристів на цих двох популярних напрямках, безсумнівно, значно знизиться, - зітхає Тарас Пасимок. - Ця заборона і була основною причиною нападу мешканців на співробітника ТЦК у Ворохті, де нещодавно поставили новий блокпост. Цей блокпост "відкусив" значну частину туристів, які їздили до Ворохти, як і взагалі новий закон про мобілізацію. На 90% кількість туристів впала. А ці люди від них залежать. Я не схвалюю дії тих, хто побив співробітника ТЦК, але ж працювати в туристичній сфері не заборонено? Крім того, люди відчувають несправедливість в порівнянні з Буковелем: поїздки і походи туди і на гори поруч із ним, наприклад, Хом'як, Синяк, повністю дозволені, і навіть блокпостів в тому напрямку не видно. А Верховина і Ворохта страждають. Звісно, зрозуміло чому - саме через ці дороги люди й тікають за кордон. Але місцеві жителі чому мають через це страждати?

У перший рік війни в Карпатах також діяли обмеження, але тільки для чоловіків. Кожен, хто заїжджав на бази відпочинку та в готелі, мав надати свої дані, їх передавали на найближчі блокпости. Там теж всіх ретельно перевіряли - чи не затесався серед туристів ухилянт.

Поки що люди в горах відкрито не бунтують. Але як вони поводитимуться, якщо заборону продовжать ще, і ще... Тоді їхні бази відпочинку, кафе та ресторани, та й взагалі народний промисел загине. Валити ліс не кожен привчений.

Будь в курсі!

Ходити є куди, головне – подалі від Чорногори

Альтернатива для туриста, звісно ж, залишається - всі інші гори в Українських Карпатах. Як розповідає гід Тарас Пасимок, це можуть бути вершини у Верховинському і Косівському районах на Прикарпатті подалі від Чорногори. Можна вибрати Калуський район або Буковину.

- Той же масив Горгани - із села Осмолода починаються 20-30 туристичних маршрутів в гори, - наводить приклад Тарас Пасимок. - Альтернатив багато, але на Чорногору все-таки ходило більше половини туристів, а то й всі 80%. Туризм в Карпатах, можна сказати, помер того самого дня, як ухвалили закон про мобілізацію в травні. А ця заборона доб'є його остаточно. Тільки раніше це було де-юре, зараз ще отримаємо де-факто.

Не забудь!

Куди не можна ходити?

Популярні маршрути

Непопулярні маршрути