Зеленський привітав Мецолу з переобранням на посаду президентки Європарламенту

За переобрання 45-річної мальтійської політикині проголосували понад 90% євродепутатів.

REUTERS/Johanna Geron

Роберту Мецолу переобрали головою Європейського парламенту. Про це повідомив телеканал Euronews. 16 липня на початку роботи десятого скликання Європарламенту  за кандидатуру 45-річної мальтійської політикині проголосували 562 євродепутати - понад 90%. Єдина конкурентка Мецоли, кандидатка від лівих з Іспанії Ірен Монтеро отримала лише 61 голос.

Президент України Володимир Зеленський вже привітав Роберту Мецолу з переобранням на посаду президентки Європейського парламенту.

- Високо ціную особисту участь Президентки Мецоли в підтримці України, а також її непохитну відданість захисту людей і відстоюванню нашого європейського способу життя. З нетерпінням чекаю на продовження нашої тісної співпраці задля якнайшвидшого відновлення справедливого миру, - написав він у Х.

Роберта Мецола запевнила, що Україна залишається першим питанням порядку денного роботи Європейського парламенту. Після голосування у Страсбурзі вона звернулася до євродепутатів зі вступною промовою.

- Ми зрозуміли, що ніколи не зможемо сприймати демократію як щось саме по собі зрозуміле. Ми побачили, що наші європейські цінності розглядаються занадто багатьма як загроза... Агресивна війна Росії проти суверенної України залишається першим питанням на нашому порядку денному, — сказала вона.

Мецола нагадала, що відвідала Київ на початку війни від імені парламенту. 

- Цей візит дав новий імпульс нашому парламенту, нову популярність і вплив. Це допомогло привернути увагу політиків до необхідності підтримки України, й люди покладаються на нас, щоб ми продовжували світити так само яскраво, як це можливо. Від нас вимагатимуть більшого. Ми повинні бути готові вийти за рамки того, що є зручним, і зробити те, що є необхідним, - заявила вона.

Роберта Мецола очолюватиме Європарламент протягом наступних двох з половиною років. Вона представниця правоцентристської Європейської народної партії (ЄНП). Уперше Мецола очолила Європарламент 18 січня 2022 року після раптової смерті Девіда Сассолі. Мальта - найменша країна в ЄС і ніколи не бачила свого громадянина на такій високій посаді. Роберта Мецола - мати чотирьох дітей. Уперше вона відвідала Київ під час війни 1 квітня 2022 року.