Можливий віцепрезидент США Джей Венс: жорсткіший за Трампа і прихильник капітуляції України

Як він впливатиме на політику Трампа щодо Києва у разі його перемоги.

REUTERS

Незважаючи на те, що до виборів президента США ще близько чотирьох місяців і однозначного переможця спрогнозувати складно, кандидати у президенти США формують свої команди у разі перемоги. Дональд Трамп обрав своїм ймовірним віцепрезидентом сенатора від штату Огайо Джей Ді Венса. Для України, схоже, ця постать не несете нічого доброго.

Трамп пояснив, що вирішив обрати Ді Венса як свого кандидата у віцепрезиденти після "тривалих роздумів". Серед його заслуг він назвав службу у морській піхоті США, роботу у фінансовій сфері та ІТ, юридичну освіту. "Як віце-президент, Ді Венс і далі боротиметься за Конституцію, підтримуватиме наших військових і робитиме все, щоб повернути Америці велич", - написав Трамп.

З грязі в князі

39-річний Джей Венс, американський сенатор та венчурний капіталіст, народився 1984 року. Його мати страждала від наркотичної залежності, а батько пішов із сім'ї, коли майбутній сенатор був немовлям. Тому виростили його бабуся з дідусем, яких він називав «мама та тато».

У 2003 році записався до Корпусу морської піхоти, де під час Іракської війни займався зв'язками корпусу з громадськістю. Завершив службу 2007-го. Став відомим завдяки своїм мемуарам Hillbilly Elegy («Сільська елегія»), в яких розповідав, як ріс у робочому середовищі і як це вплинуло на його погляди та світогляд.

У своїй автобіографії «Сільська елегія» Венс чесно описує численні випробування та колотнечі, з якими стикаються члени його сім'ї та друзі. Своїх близьких він описує як хронічних марнотратів, які залежать від державної допомоги і часто не здатні самостійно вирішувати свої проблеми. «Сільська елегія» прославила Венса як письменника.

Закінчив університет штату Огайо, у 2013 році – Єльську школу права. Спочатку працював адвокатом в Іллінойсі, потім продовжив кар'єру у Кремнієвій долині. У 2017 році став партнером співзасновника AOL Стіва Кейса у венчурній компанії Revolution LLC, яка діє в депресивних регіонах так званого "іржавого поясу" (занепад у промислових містах Середнього Заходу США).

Одружений з мігранткою з Індії - Уше Чілукурі Венс. У пари троє дітей - Юана, Вівека та Мірабель.

З критиків - у «клон Трампа»

Примітно, що вісім років тому напередодні президентських перегонів Венс критикував Трампа. В одному з інтерв'ю він назвав себе "never-Trump guy", тобто тим, хто категорично проти Трампа. Також він називав президента США "американським Гітлером", а трампізм - "опіумом для мас".

«Я завжди був проти Трампа. Він мені ніколи не подобався». «Господи, який же він ідіот!» «Він мені здається мерзотником». Це лише деякі висловлювання Венса про Дональда Трампа, які він зробив у 2016 році.

Але за кілька років він розвернувся на 180 градусів і повністю змінив свою думку. Влітку 2021-го в інтерв'ю Fox News він вибачився за свою різкість перед Трампом. З того часу Венс став затятим захисником колишнього президента, особливо на телеканалах новин. За оцінкою Reuters, Венс близький до Трампа у поглядах на зовнішню, внутрішню та економічну політику. Президент США Джо Байден назвав кандидата у віцепрезиденти Джей Ді Венса "клоном" Дональда Трампа. "Він клон Трампа. Я не бачу жодної різниці", - сказав Байден.

Прихильник налагодження відносин із Путіним

Що ж до ставлення до України, то він іноді ще радикальніший, ніж Дональд Трамп. Ді Венс займає найбільшу протрампівську позицію і є найбільшим критиком допомоги Україні.

Венс належить до частини республіканців, які пів року блокували допомогу Україні. Він разом із соратниками вважає, що США мають передусім займатися зміцненням південного кордону та боротьбою з нелегальною імміграцією, а також протистоянням з Китаєм. Військову допомогу Україні у її протистоянні російській агресії Венс вважає недоцільною для Америки. 2022 року в одному зі своїх інтерв'ю він сказав: "Маю бути чесним, мені все одно, що станеться з Україною - так чи інакше".

20 квітня 2023 року Венс разом із 18 іншими представниками Республіканської партії США підписав листа президенту США Джо Байдену, де зазначається, що "необмежена допомога Україні Сполученими Штатами Америки має бути припинена", і що ті, хто підписав лист, "рішуче виступатимуть проти всіх майбутніх пакетів допомоги, якщо ці пакети допомоги не будуть пов'язані із прозорою дипломатичною стратегією довести цю війну до якнайшвидшого завершення".

У лютому 2024 року, коли Венс вперше виступив на Мюнхенській безпековій конференції, він сказав, що США мають переглянути свою підтримку України. Тоді ж він пропустив зустріч із делегацією України з іншими сенаторами.

Симпатик Путіна

Серед іншого він пропонував, щоб Київ проголосив нейтральний статус країни, пішов на переговори з Росією і був готовий до територіальних поступок. Перед візитом президента України Володимира Зеленського до Вашингтона у грудні 2023 року Венс зажадав від Білого дому визнати, що Україна врешті-решт поступиться частиною своїх територій Росії. "Заявлена ​​мета про повернення до кордонів 1991 року - це фантастика", - зазначав Венс.

Він також закликав підтримувати діалог із президентом Росії Володимиром Путіним. «Той факт, що він поганий хлопець, не означає, що ми не можемо з ним підтримувати базовий дипломатичний контакт на основі пріоритету американських інтересів. По всьому світу повно поганих хлопців, і мені зараз набагато цікавішими є деякі проблеми у Східній Азії, ніж у Європі», - також говорив Венс.

Тому підсумовуючи все це, видання Politico робить висновок, що «обрання Венса як кандидата на посаду віцепрезидента США може перетворитися для України на катастрофу».

Надія є

Але водночас аналітики вважають, що кандидатура віцепрезидента не обов'язково визначатиме політику майбутнього лідера Білого дому щодо України. Наприклад, в адміністрації Джо Байдена Камала Харріс не займається українським напрямком.

- Звичайно ж, вибір Трампа на користь Венса – це тривожний сигнал для України. Венс займає відверто антиукраїнські позиції, він проти військової допомоги Україні та не приховує своїх симпатій до Путіна. Але тут треба враховувати, що у віцепрезидента, який у владній ієрархії США посідає друге місце, реально повноваження дуже обмежені і мало на що впливає. Вони швидше символічні, - пояснює політолог і голова Центру «Пента» Володимир Фесенко.

Віцепрезидент головує у Сенаті, але не впливає на порядок денний. Немає жодних особливих повноважень в адміністрації президента США. Повноваження йому може надавати президент США. Як, наприклад, президент Обама віддав кураторство над Україною тодішньому віцепрезиденту Байдену. А за президента Трампа віцепрезидент Майкл Пенс також не грав якоїсь впливової ролі. Тому Україною зазвичай займаються зовсім інші люди – держсекретар США, помічник президента з питань національної безпеки, міністр оборони. І ці фігури для нас будуть набагато важливішими. "Крім цього, сам Трамп - соліст, він буде головною людиною, яка прийматиме ключові рішення і даватиме імпульс для різних дій", - вважає Володимир Фесенко.

Це цікаво

У штаті Огайо, сенатором від якого є Джей Венс, проживає понад 60 тисяч етнічних українців і активно діють українські організації. Традиційно українська діаспора голосувала за республіканців, але років десять тому у них виникли сумніви щодо кандидата від Республіканської партії. І щоб залучити таку кількість виборців, напевно, доведеться включити проукраїнську позицію.

Адже тепер Огайо вважається спірним штатом. У 2016 році Трамп обійшов суперницю Хіларі Клінтон більш ніж на 8 процентних пунктів у цьому штаті. Але у 2008-му та 2012-му демократ Барак Обама виграв у цьому штаті.