Рухоме майно «Межигір’я» передали державі, але парк залишається зачиненим

На черзі — передача нерухомого арештованого майна.

mepr.gov.ua

Арештоване рухоме майно «Межигір’я» передали в державне управління. Про це 15 липня повідомили АРМА та Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України. На черзі — передача нерухомого майна. Парк-пам’ятка залишається зачиненим для відвідувачів.

- Наразі територія паркового комплексу тимчасово закрита для відвідувачів  через проведення організаційних заходів та технічних перевірок. Зокрема, співробітники парку-памʼятки здійснюють ветеринарний огляд тварин та птахів, які проживають на території парку, — розповіли в Міндовкілля.

Підписання документів про передачу державного майна в управління державному парку-пам’ятці «Межигір’я» стало фінальним заходом в роботі міжвідомчої комісії, яка впродовж двох місяців працювала на території об'єкта.

Комісія виявила понад 500 цінних обʼєктів рухомого майна, які раніше не були описані. Зокрема, мова йде про витвори мистецтва, ікони, вітражі у церкві,  барельєфи, предмети інтерʼєру,  люстри, а також об'єкти управління системами водопостачання та опалення, тобто цінне майно, яке також буде стягнуто в дохід держави. Загальна кількість оглянутого комісією рухомого майна склала понад 25 тисяч одиниць, яке розміщено у 121 будівлі та споруді. 

- Найбільший за кількістю рухомого майна об’єкт — музей «Хонка». Ця будівля загальною площею 3100 кв.м є головною спорудою парку-пам’ятки, налічує 76 приміщень та понад 3,6 тисячі одиниць рухомого майна… З моменту офіційного відкриття всі надходження від функціонування державного «Межигір’я»  надходитимуть в державну скарбницю, — зазначили в АРМА. 

Другим за кількістю рухомого майна (3180 об’єктів) є Фізкультурно-оздоровчий комплекс площею 2200 кв. м зі 112 приміщеннями. 

- Наступним етапом в організації повноцінної роботи державного “Межигір’я” має стати передача в управління парку-пам’ятці нерухомого майна (будівель), які розташовані на території, — повідомили в Міндовкілля.

У 2014 році відповідальними за збереження майна у колишній резиденції президента Віктора Януковича після його втечи до Росії стали активісти. Про офіційне відкриття державного “Межигір’я” для відвідувачів обіцяють повідомити на сайті парку-пам’ятки.