Ветеранам хочуть надавати компенсацію за оренду житла протягом пів року після повернення з війни

Таку бюджетну програму Мінветеранів зараз обговорює з Міністерством фінансів.

Міністерство у справах ветеранів ініціює надання ветеранам компенсації за оренду житла протягом пів року після повернення з війни. Про це повідомив в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна" в.о. міністра Олександр Порхун.

- Ми наразі опрацьовуємо з Міністерством фінансів бюджетну програму з надання компенсації за оренду житла. Тобто, коли учасник бойових дій повертається з війни, ми розуміємо, що в декого житло знищене, в декого його взагалі не було, хтось потребує реабілітації, і тому будемо пропонувати впродовж пів року, доки він зрозуміє, де жити, доки він влаштується на роботу, запровадити таку підтримку, - сказав Олександр Порхун.

Він також розповів, що у 2024 році відомство хоче повністю забезпечити потребу осіб з інвалідністю першої та другої груп внаслідок війни та членів сімей померлих ветеранів війни, які брали участь у бойових діях на території інших держав (Афганістан).

- На наступні роки, і ми це проговорили з Міністерством фінансів, продовжимо виділення коштів для категорії за постановою №719 - особи з інвалідністю внаслідок війни першої та другої груп і члени сімей загиблих захисників/захисниць України, крім тих, хто отримує 15 млн грн за загибель своїх рідних. Також за постановою №280 ми хочемо виплатити кошти і закрити питання для учасників бойових дій АТО/ООС - внутрішньо переміщених осіб, - додав він.

Окрім того, за його словами, станом на сьогодні вже 182 сім'ї (ветерани війни та члени родин загиблих захисників і захисниць) придбали собі житло в межах державної програми іпотечного кредитування "єОселя". Також Мінветеранів напрацьовують різні програми підтримки у регіонах. Наприклад, у Києві діє програма 50 на 50, у Черкасах органи місцевого самоврядування в кооперації з приватним місцевим бізнесом відреставрували старий дитячий садок і зробили з нього інклюзивний житловий будинок на 20 квартир для учасників бойових дій. Деякі органи місцевого самоврядування купують квартири і надають ветеранам.