Півзахисник збірної Іспанії став найкращим молодим гравцем Євро-2024

На рахунку 17-річного іспанця найбільша кількість результативних дій на турнірі.

Півзахисник збірної Іспанії – 17-річний Ламін Ямаль – за підсумками чемпіонату Європи-2024 здобув звання найкращого молодого гравця турніру. Як повідомляється у каналі  UEFA, футболіст  завершив турнір встановивши одразу п'ять рекордів.

Напередодні збірна Іспанії з футболу стала переможцем чемпіонату Європи-2024. У фіналі іспанці обіграли Англію з рахунком 2:1. Ямаль взяв участь в одному з двох голів Іспанії. Півзахисник асистував Ніко Вільямсу, найкращому гравцю турніру, після чого той вразив кут воріт англійців.

- Дуже щасливий, це мрія. Тепер націлений на те, щоб повернутися до Іспанії та відсвяткувати з нашими фанами. Це найкращий подарунок на день народження, який міг бути, — прокоментував півзахисник збірної Іспанії після перемоги у фіналі Євро-2024.

На рахунку 17-річного іспанця найбільша кількість результативних дій на Євро-2024: забив один м'яч, а також віддав чотири асисти.

Загалом впродовж турніру Ламін Ямаль переписав одразу п'ять історичних рекордів чемпіонату Європи: став першим 16-річним футболістом, що зіграв на чемпіонаті Європи — у стартовому турі проти Хорватії, є наймолодшим асистентом чемпіонату Європи. У тому ж матчі проти Хорватії віддав результативну передачу на Дані Карвахаля в епізоді з другим голом.

Також Ямаль є наймолодшим автором голу на Євро - у віці 16 років та 362 дні забив у півфіналі проти Франції. Крім того, футболіст став наймолодшим учасником фіналу чемпіонату Європи, але вже у 17-річному віці — за день перед матчем за золото Ямаль відсвяткував день народження.

Ямаль також побив одразу три рекорди Пеле - участю у півфіналі та фіналі чемпіонатів світу чи Європи, а також як автор голу у півфіналі Євро-2024.

Ламіну Ямалю 17 років. За каталонський клуб Ямал вперше виступив у віці 15 років, 9 місяців і 16 днів в сезоні 2023/24. У віці 16 років та 57 днів іспанець став наймолодшим дебютантом та автором голу в історії національної збірної. Є наймолодшим гравцем, який коли-небудь представляв Іспанію.