В Офісі президента спростували, що Україна відмовилась від шведських винищувачів Gripen

Президент спілкується з цього приводу прем’єр-міністром Швеції, повідомив заступник керівника Офісу Ігор Жовква.

president.gov.ua

Україна не відмовлялася від передачі Швецією винищувачів Saab JAS-39 Gripen. Про це в інтерв'ю Голосу Америки повідомив заступник керівника Офісу президента Ігор Жовква.

- Я ніколи не чув, щоб українці відмовлялися від винищувачів Gripen. Навпаки, це тема, яку мій президент постійно піднімає перед керівництвом Швеції. І так було ще до вступу Швеції в НАТО. Зі зрозумілих причин, тоді вони не були готові давати жодних обіцянок, оскільки фіналізували своє членство в Альянсі. Зараз країна в НАТО, і мій президент знову спілкується з прем’єр-міністром Швеції, а наше міністерство оборони — з відповідними органами Швеції. Ці винищувачі такі ж хороші, як і F-16. Отже, ми рухаємося в цьому напрямку, - сказав він.

10 липня міністр закордонних справ Швеції Тобіас Біллстрьом в інтерв'ю Голосу Америки сказав, український уряд відмовився від винищувачів Gripen на користь F-16, тому що дійшов висновку, що впроваджувати одночасно дві системи винищувачів було б занадто складно. За словами очільника МЗС Швеції, його країна залишається відкритою до постачання Києву винищувачів Gripen.