На "Софію Київську" повернули останній з відреставрованих хрестів

Напередодні хрест з центрального купола освятив голова Православної церкви України митрополит Епіфаній.

suspilne.media

На центральний купол "Софії Київської" повертають останній з семи відреставрованих хрестів. Про це 12 липня повідомило "Суспільне"

Заступник генерального директора Національного заповідника "Софія Київська" Вадим Кириленко розповів, що усі роботи з реставрації хрестів виконали за гроші благодійників.

Центральний хрест - вагою 150 кілограмів і довжиною приблизно 2,5 метра. Востаннє його реставрували у 60-х роках. Хрест оновили за унікальною реставраційною технологією старовинного карбування.

- Він складається з двох частин: сучасний каркас із нержавіючої сталі й автентична карбівка початку XVIII століття. Для нас, як і для реставраторів, коли ми знайшли цю карбівку, це було відкриття, тому що за документами, які зберігаються в архівах,  хрест виготовлено новий, — сказав Вадим Кириленко.

За його словами, наразі науковці займаються точним датуванням пам'ятки, якій вже три століття. Над реставрацією хрестів працювала група з десяти людей — це реставратори, майстри по металу та історики.

11 липня хрест освятив голова Православної церкви України митрополит Епіфаній.

"Софія Київська" - одна з небагатьох уцілілих споруд часів Київської Русі. Входить до переліку об'єктів спадщини ЮНЕСКО.