76 собак на SUP-бордах на Дніпрі: як волохатих рекодсменів плавати вчили

У такий спосіб організатори хотіли привернути увагу до каністерапії.

надано Катерина Шершньова

7 липня у київському X-Park встановили просто мімімі-рекорд - 76 чотирилапих друзів зі своїми господарями здійснили одночасний заплив на сапах. Звісно, ​​подію внесли до Національного Реєстру Рекордів України за найбільшою кількістю собак на SUP-бордах.

Серед людей плавання на сапах дуже популярне, а ось як вдалося заманити на дошку на воді таку кількість собак - Коротко про розповіла засновниця проєкту Holy Doggy та волонтер ІРЦ "База 4.5.0." Катерина Шершньова.

Вирішили встановити рекорд, щоб привернути увагу до каністерапії

- Катерино, як вдалося зібрати стільки собачників та ще й поставити їх на сапборди? І якою була мета цього рекорду?

- Мета нашого рекорду, як і нашого проєкту, – популяризація каністерапії, реабілітації за допомогою спеціально навчених собак. Цей метод допомагає покращити результати реабілітації дітей, військових, їхніх сімей, колишніх військовополонених, людей, які мають високий рівень стресу, депресію, ПТСР, тривожність тощо.

Що стосується заходу в X-Park, то це вже 6-й наш масштабний фестиваль. Ми вже робили подібні заходи у рамках відкриття сезону на воді. Там були чемпіони зі своїми собаками, до них також приєдналися всі люди, які мали подібний досвід.

Цього разу ми залучили широку аудиторію та дали можливість спробувати свої сили та взяти участь у встановленні рекорду всім охочим. На фестивалі були різні породи і розміри собак - від маленьких до величезних.

Також ми хочемо показати, що є багато активностей та способів цікаво та корисно провести час разом із собакою. Для собак катання на сапах – це вправи на баланс та соціалізацію, – в результаті, виграють усі.

- І чи всі собаки були готові плавати на дошці?

- Не всі, тож у нас був майстер-клас: як правильно посадити собаку на SUP-борд.

Собаці, який має гарний послух і не боїться води, достатньо дати команду "сидіти" або "місце" - по суті, цього достатньо. Собак, які не мають навички слухняності, потрібно було додатково тренувати. Тому багато хто з господарів собачок брали уроки перед встановленням рекорду, щоб навчити чотирилапих виконувати команди "сидіти" і "місце" - базова навичка слухняності.

- Чи багато часу знадобилося, щоб навчити собак без підготовки кататися на дошці?

- Одні взагалі не потребували підготовки, достатньо команди господаря, іншим потрібен був час. У середньому, непідготовленим учасникам запливу потрібно було від 3 до 5 сесій, щоб навчитися плавати на дошці разом із господарем.

- Який собака на сапі вас особливо вразив?

- У той час, поки всі собачки дивилися в сторони чи на інших людей, один собака весь час закохано дивився на свого господаря, не відриваючи погляду. Ця пара вибивалася із загальної картини.

Також увагу привертала дівчина, на дошці якої сиділо 7 маленьких песиків різних порід. Ми трохи переживали за них: устежити одночасно за всіма вихованцями складно. Але, на щастя, все пройшло гаразд.

- А як взагалі виникла ідея провести такий рекорд?

- Минулого року на день народження військового собаки ми організовували подібний захід, хотіли познайомити людей з таким видом спорту, у якому беруть участь тварини та їхні господарі. Це і релакс на воді, і фізичне навантаження, і контакт із собакою, який паралельно відпрацьовує послух - дуже корисно.

Наприклад, мій син плаває із собакою по 2-3 години. Вони приходять додому, їдять і одразу засинають від утоми. Я задоволена таким проведенням часу: це одночасно і фізична активність, і контакт з твариною, і якихось думок поганих не виникає, які можуть з'являтися в підлітковому віці.

Щодо останнього фестивалю, ми здивовані активністю людей. Приємно, що багато хто з них відкрив для себе щось нове, вони хочуть продовжувати займатися зі своїми собаками - ми вважаємо, це перемога.

- Що ще цікавого відбувалося у день встановлення рекорду в X-Park, окрім плавання з чотирилапими на SUP-бордах?

- Можна було відвідати зону активності, зробити фото у тематичних фотозонах, було організовано спортивні змагання для песиків, шоу талантів та конкурс костюмів – перше місце посіли одночасно 9 чихуахуа у костюмах бджіл.

Також проходили лекції та майстер-класи з догляду, виховання, соціалізації собачок, вчили надавати медичну допомогу чотирилапим друзям.

Власники собак і не підозрюють, що мають вдома терапевта

- Виходить, захід мав не лише розважальний характер, а ще й пізнавальний?

- Ми хочемо популяризувати каністерію, бо сьогодні багатьом дітям потрібна підтримка, а чимало людей навіть не знають про її існування. У свою чергу, власники собак можуть навіть не підозрювати, що мають вдома терапевта.

Також наші акції – це і просвітницька історія. Хочемо, щоб усі розуміли: собаки займають далеко не останню роль у суспільстві. Є пошукові собаки, собаки-помічники, собаки-поводири, хтось шукає вибухонебезпечні речовини, хтось людей…

Хочемо, щоб суспільство стало більш гуманним до тварин, бо дуже багато жорстокості. У містах ситуація трохи краща, але якщо ми говоримо про села та глибинки, на жаль, ставлення до тварин там може бути дуже і дуже жорстоким. Собаки відчувають біль, мають емоції. Віримо, що завдяки дружбі та співпраці людини та тварини, які ми популяризуємо, наш світ може стати трохи кращим.

- Якщо вже зайшла мова про користь собак, як вони допомагають у реабілітації?

- У каністерапії є кілька напрямків. Є собаки-терапевти, які працюють у парі з кінологом та психологом. І тут собака - спосіб пробитися психологу до людини: завдяки тварині людина починає відкриватися.

Якщо ми говоримо про міжнародний досвід, буває так, собак можуть підключати на перших сеансах з психологом. Наприклад, під час розмови з психологом людина кидає йому м'ячик. Таким чином, увага клієнта відволікається на собаку - так йому легко розкриватися. Для початку це можуть бути розмови про собаку, його породу, характер і так далі. Через деякий час людина вже готова говорити з психологом без тварини.

Є собаки емоційної підтримки. Вони не контактують з людиною в плані дотиків, але можуть показувати різні трюки, брати участь у шоу і таким чином розвантажувати психіку людини.

Також собаки часто працюють із дітками, коли ті бояться собак або мають якісь негаразди зі здоров'ям – синдром Дауна, ДЦП тощо. У цьому разі каністерапія допомагає розговорити дітей та загалом позитивно впливає на емоційний стан дитини.

Ми вже маємо досвід, коли сім'я поверталася із зони бойових дій, діти переставали розмовляти. Саме завдяки собакам-психологам вдавалося отримати результат – за кілька місяців діти починали розмовляти.

По суті, собака в подібних ситуаціях - компаньйон та інструмент у руках психолога, який допомагає "пробитися" до людини. Коли людина вже в хорошому контакті з психологом і готова до індивідуальних сесій, собаку можна прибирати.

Звісно, ​​у таких ситуаціях собаки працюють разом із психологом та кінологом. Але, загалом, метод дієвий. Дуже часто до такого методу вдаються у США: у них багато ветеранів з ПТСР, і каністерапія там добре розвинена.

У нас на державному рівні поки що цього немає, але нещодавно ми виграли конкурс соцпроєктів у Департаменті соціальних комунікацій, почали тестувати собак на можливість бути терапевтом (там дуже високі вимоги) та навчати своїх перших терапевтів, бо собак не вистачає.

А що далі?

- Ось людина глянула на собак на SUP-бордах, їй сподобалося побачене, куди вона може прийти, щоб зайнятися чимось подібним?

- У Києві, знаю, на каналі на Русанівці спеціалізуються на заняттях на сапах із собаками, також є заняття у X-Park. X-park взагалі дуже дружній до тварин, вони проводять багато захоплюючих заходів і завжди всім раді.

Якщо хтось зацікавився подібним проведенням часу зі своїми улюбленцями, можна написати нам у соцмережі, і ми сконтактуємо їх з автопрокатами, які спеціалізуються на катанні з собаками на дошках.

- Можливо, ви плануєте акції, подібні до минулого фестивалю, найближчим часом?

- Так, наступного разу плануємо провести фестиваль для безпородних собак: зараз дуже багато покинутих тварин, притулки переповнені. Хочемо наголосити на тому, що не важливо, породистий собака чи ні. Він нічим не гірший, як думають багато хто. Цей міф давно слід розвінчати.

Породисті собаки зазвичай потрібні, коли власник зацікавлений у розведенні або від собаки потрібен набір конкретних якостей. Наприклад, сторожовий собака чи собака-пастух. Якщо потрібно пасти овець, підійде бордер-коллі чи коргі. Якщо потрібен компаньйон і друг сім'ї, собака може бути і дворнягою.

У нас є учасники акцій із собаками із притулків. Це неймовірні соціалізовані, дуже розумні та контактні тварини. Вони могли б дати фору на послух багатьом породистим, тому що господарі ними займалися. Тому на черговий фестиваль ми запрошуємо собак будь-яких порід, але головною темою стануть безпородні тварини. Паралельно хочемо зробити збір для одного із притулків.