Екскерівника театру Лесі Українки позбавили звання члена Академії мистецтв за підтримку Росії

Національна академія мистецтв України позбавила Михайла Резніковича звання академіка та академічної стипендії.

facebook.com/Михайло Резнікович

Національна академія мистецтв України (НАМУ) позбавила колишнього керівника Національного академічного драматичного театру імені Лесі Українки Михайла Резніковича звання академіка за пропаганду наративів країни-агресора. Про це 12 липня повідомив "Інтерфакс-Україна" з посиланням на відповідь академії на запит агентства. 

- Постановою загальних зборів Національної академії мистецтв України від 4.07.2024 №1/5-06 ухвалено рішення позбавити Резніковича Михайла Ієрухімовича статусу члена (академіка) Національної академії мистецтв України за публічне вчинення дій, що явно суперечать інтересам, авторитету держави і НАМ України та пов'язані з пропагандою наративів країни-агресора під час дії воєнного стану, - розповіли в Національній академії мистецтв.

У зв'язку з цим виплату академічної стипендії Резніковичу припинено.

22 травня Міністерство культури та інформаційної політики закликало позбавити Михайла Резніковича звання академіка Національної академії мистецтв України. На початку повномасштабного вторгнення він виїхав з України і почав викладати в російському інституті театрального мистецтва.

У квітні Резнікович дав інтерв'ю пропагандистському YouTube-каналу "БелРос". Зокрема, він сказав, що в останні два роки в Україні послідовно знищується велика російська культура, яка є для нього рідною.

Національний академічний драматичний театр імені Лесі Українки відмовився від його вистав.

Михайло Резнікович очолював Національний академічний драматичний театр імені Лесі Українки до 3 січня 2023 року. На цій посаді він працював із 1994 року.

8 червня 2022 року Кабмін прибрав з назви театру слова “російської драми”.