Померла зірка фільму жахів "Сяйво" Шеллі Дюваль

Причиною смерті артистки стали ускладнення внаслідок діабету.

кадр з фільму "Сяйво"/Warner Brothers

Американська акторка Шеллі Дюваль, яка зіграла у фільмі Стенлі Кубрика "Сяйво", померла у віці 75 років. Артистки не стало у її будинку у місті Бланко, штат Техас. Про це її партнер Дена Гілрой повідомив The Hollywood Reporter.

Причиною смерті Дюваль стали ускладнення внаслідок діабету. Окрім цього, з 2016 року артистка страждала на психічні розлади і відчувала себе дуже пригніченою.

- Моя дорога, мила, чудова супутниця життя і подруга покинула нас. Занадто багато страждань було останнім часом, тепер вона вільна. Відлітай, прекрасна Шеллі, - прокоментував смерть коханої Гілрой.

Під час навчання у коледжі Дюваль була помічена співробітниками режисерка Роберта Олтмана, що вмовили її пройти проби. Вона дебютувала на екрані у ролі екскурсовода Сюзанни Девіс у фільмі "Брюстер Макклауд" у 1970-му.

Шеллі запам'ятовувалась щоразу, коли з'являлася на екрані завдяки своїм яскравим персонажам. Найбільшу популярність їй принесла роль Венді Торрес у фільмі Стенлі Кубрика "Сяйво". У 1981 році в інтерв'ю журналу People акторка зізналася, що зйомки в цій картині стали для неї суцільною мукою. Щоб виглядати засмученою в кадрі, перед зйомками вона слухала сумну музику або думала про щось сумне. В одному зі звітів йдеться про те, що її змусили виконати культову сцену з бейсбольною битою 127 разів.

– Режисер змушував мене плакати по 12 годин на день кілька тижнів поспіль. Я ніколи більше не віддам стільки сили. Якщо ви хочете відчувати біль і називати це мистецтвом – уперед, але не зі мною, – зізнавалася зірка.

У фільмі "Попай" Робіна Вільямса вона зіграла героїню коміксів Олів Ойл, у картині Вуді Аллена "Енні Холл" - рок-журналістку, у кінострічці "Бандити в часі" - знялася в ролі Пансі, а в "Роксані" - втілила подругу Діксі, яка підтримує героя Стіва Мартіна.

У середині 1990-х років Дюваль переїхала з Голлівуду до рідного Техасу. Артистка заснувала продюсерську компанію Think Entertainment та створювала інноваційні дитячі програми для кабельного телебачення, які принесли їй дві номінації на премію "Еммі". За свою акторську кар'єру Дюваль також була номінована на BAFTA (1978) та отримала приз за найкращу жіночу роль на Каннському кінофестивалі (1977).