Поблизу Роботиного російські окупанти розстріляли ще двох українських військовополонених

Прокуратура розпочала кримінальне провадження, а омбудсман звернувся до ООН та Червоного Хреста.

zap.gp.gov.ua

Поблизу Роботиного у Запорізькій області російські окупанти розстріляли ще двох українських військовополонених. Про це повідомив Генеральний прокурор України Андрій Костін.

- Країна-терорист Росія продовжує демонструвати повну зневагу до закону та базової людської моралі. Ще один доказ цього — відео вбивства російськими військовими двох полонених українських бійців. На записі чітко видно, що захисники України склали зброю та не чинили жодного опору. Окупанти ж цинічно розстрілюють беззбройних людей, - написав він у своїх соціальних мережах.

За цим фактом розпочато кримінальне провадження щодо порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством. За даними слідства, злочин вчинено у червні поблизу населеного пункту Роботине Запорізької області.

В Офісі Генерального прокурора зазначили, що відео з'явилося в інтернеті 10 липня.

- Вбивство військовополонених є грубим порушенням Женевських конвенцій та кваліфікується як тяжкий міжнародний злочин, - підкреслили в відомстві.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець опублікував відео та зазначив, що російські окупанти здійснили близько десяти пострілів у бік беззбройних.

- Вкотре звернувся з офіційними листами до ООН та МКЧХ, щоб організації зафіксували численні вбивства обеззброєних українських військовополонених російськими солдатами, - повідомив він у своєму телеграм-каналі.

Омбудсман зазначив, що це черговий зафільмований воєнний злочин і черговий факт порушення росіянами норм Женевських конвенцій та міжнародного гуманітарного права – від звичайного солдата до військового керівництва, яке не забороняє вбивства і страти українських військовополонених.