Замість вступу до НАТО: нові Patriot, NASAMS, HAWK, IRIS-T та Gepard для України

Саміт Альянсу значно розширив перелік озброєнь, що поставляються.

REUTERS

Зараз уже всім ясно, що НАТО так і не запросить Україну до своїх лав на саміті Альянсу, який розпочав свою роботу у Вашингтоні. Натомість Блок згоден значно збільшити номенклатуру та обсяги озброєнь Україні.

Замість вступу до НАТО - посилення допомоги від НАТО

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що всі члени Альянсу підпишуть нове оборонно-промислове зобов'язання. За словами глави НАТО, першим елементом цього зобов'язання стане збільшення видатків на оборону. Іншим основним елементом стане те, що ми повинні витрачати краще і більше разом на оборону. Також, як заявив Столтенберг, країни-члени НАТО ухвалять рішення, спрямовані на тіснішу співпрацю з партнерами, зокрема з Україною.

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський у Вашингтоні заявив, що на саміті союзники пообіцяють "величезну" матеріальну допомогу Україні у розмірі 40 мільярдів доларів на рік і буде сформовано групу країн, до якої також увійде Польща, для підписання угоди про співпрацю з Україною з питань безпеки.

Плюс 1 мільярд доларів на підтримку української ППО

Президент США Джо Байден на саміті НАТО анонсував передачу Україні додаткових систем ППО: США нададуть додаткову батарею Patriot. Дві батареї Patriot, як обіцяли, надійдуть від Німеччини та Румунії. Ще одну спільно зберуть Нідерланди з іншими партнерами. Італія передасть систему SAMP-T. Також у наступні місяці США та партнери мають намір надати Україні "десятки систем ППО", зокрема NASAMS, HAWK, IRIS-T та Gepard.

"Додаткові ЗРК Patriot, SAMP/T та IRIS-T SLM, а також інші тактичні ракетні комплекси, які мають надійти в Україну від партнерів, допоможуть нам знищувати російські дрони та ракети та краще захистити українців від російського повітряного терору, таких як жорстока атака на нашу головну дитячу лікарню", - заявив присутній на саміті президент України Володимир Зеленський.

Керівники п'яти країн також зобов'язалися надати Україні додаткові засоби протиповітряної оборони, загалом партнери пообіцяли виділити понад 1 млрд доларів на підтримку ППО України, нові системи ППО та "сотні додаткових перехоплювачів протягом наступного року". Це закріплено у спільній заяві щодо зміцнення протиповітряної оборони України президента США Джо Байдена, прем'єр-міністра Нідерландів Діка Шуфа, канцлера Німеччини Олафа Шольца, прем'єр-міністра Італії Джорджії Мелоні, президента Румунії Клауса Йоханніса та президента України Володимира Зеленського.

Спасибі, але цього замало

Водночас українська сторона, хоч і вдячна союзникам за їхню допомогу, заявляє, що обсяги постачання озброєнь мають бути ще більшими. «Проблема з літаками F-16 полягає у кількості та датах. Але будьмо чесними. Росія щодня використовує проти України 300 літаків. У нас було рішення про 10-20 (F16). Навіть якщо буде 50 – це ніщо. Ми захищаємось, ми потребуємо 128. Це флот. Поки ми не матимемо 128 літаків, ми не зможемо з ними (росіянами. - Ред.) зрівнятися в небі, це буде складно", - заявив Володимир Зеленський, відповідаючи на запитання після свого виступу в Інституті Рональда Рейгана у Вашингтоні.

Крім цього, президент України висловив сподівання, що США знімуть усі обмеження на удари по території РФ, і це дозволить захистити українські міста від ударів керованими авіабомбами. "Уявіть, як багато ми зможемо досягти, коли всі обмеження буде знято. Також ми зможемо захистити наші міста від російських керованих авіабомб, якщо американське керівництво зробить крок назустріч і дозволить нам знищувати російські військові літаки на своїх базах", - сказав він у Вашингтоні.

Думка експерта

Ігор Романенко, військовий експерт, ексзаступник начальника Генштабу України:

- Ми змушені дякувати за те, що нам дають. Але це – крапля у морі. Замість 5 Patriot-ів нам потрібні 25, замість 24 F-16 – нам потрібно кількох ескадрилій F-16, щонайменше сотні. Добре, що нам дають 1 мільярд на перспективу на ППО. Але цього все одно мало. Тому ми віримо лише у дію, а не слова. Вони мають самі визначитися в тому, що вони допомагають нам лише «для галочки» чи реально хочуть нашої перемоги.