Хто така Еміне Джапарова – заступник міністра в «Картьє» та багатодітна мати

Що відомо про чиновницю, ймовірно, причетну до втечі Геннадія Боголюбова з України.

ФБ Емілі Джапарової

Ім'я колишньої замміністра закордонних справ, ексжурналістки Еміне Джапарової засвітилося у справі про втечу одного із співвласників групи «Приват» Геннадія Боголюбова з України за кордон. Українські ЗМІ докладно описали, як це відбувалося, щоправда, участь Джапарової у не зовсім зрозумілому та не дуже законному переміщенні зводиться лише до факту сімейних стосунків із Боголюбовим та її ролі як водія – вона привезла Боголюбова на вокзал до поїзда до Польщі.

Чим ще відома Еміне Джапарова – Коротко про дізнавалася з відкритих джерел деталі її життя та кар'єри.

Втеча Боголюбова

Зараз про Джапарову заговорили як про можливу посібницю втечі бізнесмена за кордон, хоча 62-річного Боголюбова, батька сімох дітей, навряд чи хтось став би затримувати на кордоні. За даними масмедіа, сам співвласник «Приватбанку» впевнений, що його прізвище з певною позначкою знаходиться у списках прикордонних служб, і при перетині кордону йому було б гарантовано проблеми. І начебто саме тому він скористався паспортом на ім'я іншої людини, вважають ЗМІ. Сам бізнесмен заперечує факт, що він пред'являв українським прикордонникам «лівий» паспорт.

Геннадій Боголюбов проходить у справі про присвоєння $1,9 млрд за позовом "Приватбанку", яке слухається у Лондоні. Проте жодних слідчих чи судових обмежень на переміщення до Боголюбова ніхто не виписував. Залишається підвішеним питання і про їхні стосунки з Джапаровою. Публічне підтвердження лише одне – фото з камер спостережень, де нібито Джапарова підвозить Боголюбова до київського вокзалу, звідки він і поїде до Європи. Напевно, цього обмаль, щоб робити однозначні висновки. Побічно версія підтверджується фактом звільнення чиновниці з її представницької посади у Відні. Але й для цього можуть бути різні причини. Історія майже зі стовідсотковою ймовірністю ще отримає продовження, залишається лише запастися терпінням та чекати на її фінал.

Вагітність не завадила журналістиці

Еміне Джапарова – громадянка України, етнічна кримська татарка. Народилася у Краснодарі у 1983 році в родині лікарів. Як потім згадувала сама Еміне, перші роки у Криму для неї були дуже непростими. Батьки ніяк не могли знайти постійної роботи, сім'я довго буквально жила на валізах. Навчалася дівчина у школі №1 у Керчі. Після випуску вирушила підкорювати Київ і зробила це цілком успішно. Закінчила Інститут міжнародних відносин КНУ ім. Тараса Шевченка у 2006 році. Отримала дипломи з відзнакою за спеціальністю політолога-міжнародника та перекладача англійської мови. Пройшла навчальну програму для дипломатів при Інституті міжнародних відносин Клігендаль у Нідерландах. Також проходила стажування у Держдепартаменті США та у Верховній Раді України.

На початку 2000-х працювала на громадських засадах помічницею з питань нацменшин у службі першого віцепрем'єр-міністра України з гуманітарних питань. З 2008 до 2010 року була аташе за посадою третього секретаря відділу соціально-гуманітарних питань Департаменту культурної та гуманітарної співпраці МЗС України.

Потім Еміне Джапарова зайнялася журналістською діяльністю. У 2011-2014 роках вона працювала заступником шеф-редактора новин ZAMAN, була автором та ведучою програм на кримському телеканалі АТR. Джапарова не одразу поїхала з Криму після його окупації. Згодом вона згадувала: тримала рідна земля, а головне – літні батьки, які відмовилися її покидати. Наприкінці літа вона з чоловіком Ленуром Німетуллаєвим та п'ятирічною дочкою Іман все ж таки вибралися з окупації. Вже у 2015 році у родині народилася друга дочка Алем-Султан.

Незважаючи на особливості стану вагітної жінки та молодої мами, Еміне продовжувала залишатися в журналістиці. Вона перейшла на проєкт «Радіо Свобода» – «Крим. Реалії» заступником головного редактора, а у 2014-2015 роках працювала як журналіст-фрілансер «Радіо Свободи». У той період вона стала автором ідеї та продюсером програм з історії кримських татар «Тугра» та програми про кримськотатарську мову «Еліфбе».

Генератор «Кримської платформи» та куратор справи «Скіфського золота»

У 2015-2016  роки вона стає радником міністра інформполітики з питань інформаційної політики щодо Криму. У квітні 2016 року була призначена на посаду першого заступника міністра інформаційної політики України, де працювала до вересня 2019-го. До речі, цього ж року Еміне Джапарова балотувалася до Верховної Ради 9-го скликання від партії Володимира Гройсмана «Українська стратегія» під номером 4 у виборчому списку. Але не пройшла.

З травня 2020 року до квітня 2024-го обіймала посаду першого заступника міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби, активно просуваючи «Кримську платформу» як координаційний майданчик з деокупації півострова. Була головою Національної комісії України у справах ЮНЕСКО, звільнена від виконання цих обов'язків указом президента у травні цього року. У серпні 2021 року їй було надано дипломатичний ранг Надзвичайного та Повноважного Посланника другого класу.

Також Еміне Джапаровала курирувала кейс із приналежністю Україні «скіфського золота» у суді Нідерландів та була постійним представником України при міжнародних організаціях у Відні. Однак після скандалу з втечею Геннадія Боголюбова за кордон була звільнена і з цієї посади.

Фото з донькою – скандал із декларацією

Не применшуючи досягнень Еміне Джапарової на політичній ниві, все-таки варто відзначити, що трохи більше популярності вона здобула як фігурантка «жовтих» матеріалів. Тема «Кримської платформи» практично затихла, зате про 40-річну Джапарову активно писали, коли навесні цього року вона народила дитину. Чутки про те, що батьком дівчинки є 62-річний Геннадій Боголюбов, Джапарова не коментувала, як і загалом подружні стосунки з ним. Втім, за інформацією ЗМІ, пара таки зареєструвала стосунки напередодні народження дитини. Для Боголюбова новонароджена дівчинка, якій дали ім'я Ніса, стала шостою (за іншими даними – сьомою) дитиною.

Щаслива мама виклала фото з малюком у соцмережах – і одразу привернула до себе пильну увагу. Користувачі почали обговорювати прикраси держчиновниці та порівнювати їх вартість із зазначеними у її деклараціях даними. При прикидках вийшло, що декларація не відображає реальної оцінки майна Джапарової.

Так, на фото були упізнані: теніс-браслет Cartier вартістю від 30 000 євро, браслет BULGARI з діамантами вартістю від 42 000 євро, інші прикраси, у тому числі діамантове кільце. Тут же інтернет підкинув інші фотографії періоду роботи Джапарової на посаді заступника міністра, на яких вона відображена в прикрасах Van Cleef & Arpels вартістю від 10 000 євро і з сумкою LOEWE за 2000 євро.

При цьому в декларації за 2021 рік Еміне Джапарова вказала мінімальну річну зарплату по країні, 600 доларів заощаджень та автомобіль "Ауді" 2008 року випуску. Ні дорогих браслетів, ні кілець з діамантами у декларації виявити не вдалося, як не було там інформації про нерухомість чи подарунки з 2020 року.