Справа російського депутата-перебіжчика Гаджієва в Україні хтось намагається зам'яти?

Кримінальне провадження щодо Гаджієва Офіс Генпрокурора України відкрив у грудні 2023 року.

Підозри, що кримінальне провадження щодо російського екс-депутата Магомеда Гаджієва, обвинуваченого в зазіханні на територіальну цілісність України, через втручання його представників-вирішував, може не дійти до суду, починають міцніти. Приводом для цього стало незрозуміле мовчання міністерств та відомств у відповідь на запитання журналістів, народних депутатів та громадськості щодо перебігу цієї резонансної справи.

Кримінальне провадження щодо Гаджієва Офіс Генпрокурора України відкрив ще у грудні 2023 року. Після цього жодної інформації про те, як ведеться «справа Гаджієва», чи зібрано факти, чи опитано свідків та інших процесуальних моментів, про які мають повне право знати громадяни України, озвучено не було. Відповідь на запит інформаційного агентства до Офісу Генерального прокурора України є відпискою про передачу запиту до Київської облпрокуратури. Запит до Державного бюро розслідувань ще розглядається, однак, немає впевненості в тому, що відповідь буде чіткою та зрозумілою (якщо взагалі буде).

Військові злочини росіян щодо України – це не поодинокі випадки, а системне правопорушення зі смертельними наслідками світового масштабу. Проте зацікавленість у якнайшвидшому результаті виявляють зовсім не ті, в чиї обов'язки входить оперативне розслідування злочинів, упіймання та знешкодження злочинців. Справа Магомеда Гаджієва, який після конфлікту з владою РФ шукає собі притулок у Європі і ось-ось може вислизнути від правосуддя, не рухається з незрозумілих причин.

Залишається лише здогадуватися, скільки таких гаджієвих – тих, хто голосував за захоплення Криму та Донбасу, за початок війни в Україні, за посилення бомбардувань та ракетних обстрілів – зараз перебуває у мирних європейських країнах та намагається купити там громадянство. Їхні колеги, що залишилися в Росії, із задоволенням спостерігають, як ракети летять до дитячих лікарень, дитсадків, шкіл і будинків українців.

Показовий і гучний судовий процес хоча б над одним із поплічників російського диктатора зміг би показати всьому світу: Україна завжди знайде та покарає злочинців, які почали війну на її території. Це обов'язок сильної держави щодо захисту прав її громадян.

Однак чи можна говорити про права та обов'язки, якщо й те й інше у цьому випадку – просто фікція? Обов'язок інформувати українців про перебіг розслідування, всі компетентні органи просто ігнорують. І цим бездіяльності наочно підтверджують переконання, що існують у народі, про корумпованість органів правопорядку. Причому у випадку з Гаджієвим ці переконання вже мають під собою ґрунт: у кулуарах називається прізвище якогось відомого грузинського бізнесмена, який давно влаштувався в Україні, який, користуючись своїми зв'язками в органах, «допоміг вирішити» кримінальну справу Магомеда Гаджієва в Україні (це прізвище є в розпорядженні редакції ІА «Коротко про»).

Найкраще, що зараз можуть зробити українські правоохоронці – надати максимально вичерпну інформацію про перебіг справи військового злочинця, громадянина РФ Магомеда Гаджієва. Інакше рівень довіри до органів правопорядку, і так невисокий, знизиться ще більше, а злочинці відчують свою безкарність і їхні ракети знову полетять до будівель дитячих лікарень та пологових будинків.