Шмигаля на Свириденко, Малюську на Стефанішину - ЗМІ назвали можливі перестановки в Кабміні

Єдиною кандидатурою, яку обговорюють як потенційну заміну прем'єр-міністра, є міністерка економіки.

facebook.com/yulia.svyrydenko

Єдиною кандидатурою, яку всерйоз обговорюють як потенційну заміну прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, є перша віцепрем'єрка-міністерка економіки Юлія Свириденко. Про це 10 липня повідомила “Українська правда”.

- Її, на відміну від чинного прем'єра, глава Офісу президента Андрій Єрмак сприймає як 100% лояльну і свою. Як відомо, Єрмак робить тільки те, що йому каже президент, тож, імовірно, президент так само підтримує кандидатуру Свириденко. Зрештою в уряд вона потрапила за протекцією і з команди Єрмака, адже до призначення міністеркою економіки працювала заступницею глави ОП, - написало видання.

Ще однією точкою підтримки Юлії Свириденко є Олена Зеленська. Вона супроводжує першу леді кожен закордонний політ державним літаком. У них теплі стосунки і спільний погляд на багато проблем.

Крім того, у віцепрем'єрки є досить предметний трек співпраці з ключовими закордонними донорами. Вона для них зрозуміла, не була помічена в корупційних історіях. Як переконують співрозмовники “УП” в урядових колах, тільки кандидатура Свириденко загалом отримала схвальні відгуки від західних партнерів.

Водночас розглядається варіант не міняти прем'єр-міністра, а обмежитись заміною або призначенням міністрів у критичні міністерства. 

- Потенційних змін у Кабміні настільки багато, що навіть без зміни Шмигаля їх досить, щоби говорити про глобальне перезавантаження уряду, - зазначило видання.

У разі, якщо Свириденко призначать прем'єркою, то очолити Мінекономіки може чинний глава "Нафтогазу" Олексій Чернишов. Раніше його розглядали на посаду міністра з питань відновлення.

На позицію міністра з питань відновлення та інфраструктури розглядали кандидатуру члена правління "Укрзалізниці" Олександра Перцовського. Іншим можливим кандидатом є глава Мінстратегпрому Олександр Камишін. 

На посаду Мінрегіону, найімовірніше, буде призначений чинний заступник глави Офісу президента з питань регіональної політики Олексій Кулеба. Його місце в Офісі має посісти нинішній очільник Закарпатської ОВА Віктор Микита.

Чинний міністр юстиції Денис Малюська вже якийсь час тому підписав заяву про відставку без дати. Як переконують співрозмовники УП в команді президента Володимира Зеленського, заміну главі Мін'юсту шукати не будуть, а планують призначити віцепрем'єрку з євроінтеграції Ольгу Стефанішину ще й міністеркою юстиції.

Що стосується давно вакантних посад у Кабміні, деякі з яких не заповнені вже майже рік, то станом на початок липня планується призначення повноцінними міністрами усіх т. в. о. У Мінмолодьспорту – Матвія Бідного, в Мінагро – Тараса Висоцького, в Мінветеранів – Олександра Порхуна й у Мінкульт – Ростислава Карандєєва. 

- Ну, зараз план такий: якщо будуть зміни, то ми під них запланували засідання Ради 16–18 липня. Якраз керівництво країни повернеться із саміту НАТО і інших поїздок. Тоді й буде вирішено, – розповів один зі співрозмовників УП в команді Зеленського.

Водночас на ці дати заплановано великий урядовий візит на чолі з прем'єром Шмигалем до Чехії.