НАТО надасть 7 мільйонів доларів для спорядження жінок в ЗСУ

Союзники по НАТО нададуть понад $7 млн на закупівлю куленепробивних жилетів, уніформи і черевиків. 

facebook.com/MinistryofDefence.UA

НАТО надасть понад 7 мільйонів доларів для спорядження жінок в ЗСУ. Про це повідомили Міністерство оборони України та Державний департамент США.

- Перші результати 75-го саміту НАТО у Вашингтоні. На прийомі після круглого столу НАТО «Жінки, мир, безпека» Держсекретар США Ентоні Блінкен оголосив про допомогу НАТО для українських жінок-військовослужбовців. Країни НАТО нададуть понад 7 мільйонів доларів для підтримки жінок в ЗСУ, включаючи понад 10 тисяч уніформ, взуття та іншого необхідного спорядження, - розповіли в Міноборони.

Перемовини з НАТО щодо додаткового фінансування велися з 2023 року, розповіли в відомстві. У березні 2024 року заступниця міністра оборони України Наталія Калмикова зустрілася зі спеціальною представницею НАТО Ірен Фелін та головою представництва НАТО в Україні Карен МакТір. Сторони домовилися про консультації та взаємодопомогу у впровадженні принципів гендерної рівності у Силах безпеки та оборони України.

На сайті Держдепу сказано, що на заході на полях саміту НАТО Блінкен відзначив, що нині тисячі українських жінок служать на фронті, зокрема як снайпери, кулеметники, пілоти санітарних вертольотів, укомплектовують танкові підрозділи й артилерійські батареї. Однак часто українські жінки-військовослужбовиці не мають необхідного спорядження.

- Сьогодні ми робимо крок до виправлення цієї ситуації, оголосивши, що союзники по НАТО нададуть понад $7 млн на закупівлю спорядження для жінок у Збройних силах України, включно з більш ніж 10 тис. куленепробивних жилетів, уніформ і черевиків. Ми вітаємо кожного союзника, який погодився допомогти в реалізації цієї ініціативи, - сказав держсекретар США.

14 червня заступниця міністра оборони України Наталія Калмикова розповіла, що станом на 1 червня в лавах ЗСУ працюють понад 67 тисяч жінок, з яких 47 тисяч — військовослужбовиці, понад п'ять перебувають на лінії зіткнення.